U trendu

CG: Da li inicijativa ubrzava EU put i imaju li građani korist

OHRID – Crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je danas na Ohridu, nakon razgovora o inicijativi za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu, da ta zemlja svaku inicijativu meri kroz dva aspekta – prema tome da li ubrzava njen put ka Evropskoj uniji, i koje benefite donosi građanima i privredi.

Istu sudbinu će doživeti i ova inicijativa. Da bi mogla da bude razmatrana na ekspertskom i na nivou insitucija, mora dokazati koji su to benefiti za građane i privredu, a sa druge strane i to da se ovom regionalnom inicijativom ubrzava put ka EU“, poručila je Sekulić na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka na Ohridu.

„Verujem da je dobra prilika da se o ovome razgovara i u Draču, u decembru i da će Crna Gora, kao i uvek do sad, biti siguran partner svemu što doprinosi boljoj ekonomskoj poziciji svih u regionu, jer samo jak region i jake države u komšiluku mogu doprineti da i Crna Gora bude sigurna na putu ka EU“, rekla je Sekulić.

Ona je navela da je Crna Gora možda i najbliža cilju – pristupanju Evropskoj uniji i zemlja koja u okviru CEFTE nema nijedan otvoren slučaj ni sa jednom od zemalja potpisnica.

Dodala je da je, u okviru Berlinske inicijative i višegodišnjeg plana za zajednički ekonomski prostor, njena zemlja najviše odmakla u primeni preporuka tog plana i time pokazala da veruje u regionalnu povezanost, kao i da u okviru postojećih inicijativa ima dosta neiskorišćenog potencijala za unapređenje ekonosmke povezanosti i protok roba, ljudi, usluga i kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.