U trendu

CG:Neprolazna bliskost naroda Crne Gore i Rusije

PODGORICA – Istorijska, kulturološka i verska bliskost naroda Crne Gore i Rusije je neprolazna, a u narednom periodu radiće se na dodatnom povezivanju dva naroda, saglasni su ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i ambasador Ruske Federacije u Podgorici Vladislav Maslenikov.

Kako je saopšteno, Bratić je rekla da nikakve političke odluke ne mogu da promene emociju dva naroda, čije veze su „toliko duboko ukorenjene, da vremenom mogu postajati samo još dublje“.

Ona je istakla da je resor na čijem je čelu otvoren za nova polja saradnje sa Ruskom Federacijom, a akcenat je na mobilnosti studenata i oblasti nauke.

Maslenikov je, navodi se, rekao da se u toku svog boravka u Crnoj Gori uverio u povezanost dva naroda i da ga raduje otvorenost vlade za nove modele saradnje.

On je podsetio da je Ruska Federacija prošle godine dodelila 37 stipendija za studiranje crnogorskih studenata na visokoškolskim ustanovama Rusije, kao i da će ova praksa biti nastavljena.

Bratić i Maslenikov su se saglasili i da je promocija ruskog jezika u Crnoj Gori zajednički interes, a dogovoren je i nastavak razgovora o konkretnim smerovima dalje saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.