CG: Nostrifikacija diploma iz regiona blokirana tri meseca

PODGORICA – U Crnoj Gori se od jula ne izdaju nostrifikovane diplome visokoškolcima koji su završili školovanje na privatnim fakultetima u regionu, zbog odluke ministra prosvete Damira Šehovića da se pooštri kontrola dobijanja obrazovnih isprava van te zemlje.

Iz Ministarstva prosvete je saopšteno da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtevaju ozbiljnu konotrolu kvaliteta, prenosi crnogorski portal CDM navode lista Dan.

Navode da je plan da se u jednom delu promeni Zakon o priznavanju stranih obrazovnih isprava.

„Javnost će biti blagovremeno obaveštena onda kad se budu znali detalji. No, potpuno nezavisno od tih izmena, imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih poštujete, traju“, ističu iz crnogorskog Ministarstva prosvete.

Prema nedavnim podacima Ministarstva prosvete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dve godine odbijeno, uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi.

U tom periodu odbijeno je i priznavanje tridesetak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isto toliki broj krivičnih prijava.

Jedan student s primorja ocenio je za Dan da se na taj način krše prava svršenih studenata koji su zaradili diplomu i branili ispite na fakultetma koji imaju licencu, kao i da je lako proveriti kvalitet svake diplome.

On postavlja pitanje da li ministarstvo krši Lisabonsku konvenciju i druge međunarodne sporazume i da li država na taj način šalje poruku da se upisuju privatni fakulteti u Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.