U trendu

CG: Odložena sednica sudskog veća u slučaju „državni udar“

PODGORICA – Sednica sudskog veća u slučaju „drzavni udar“, odložena je danas u Apelacionom sudu, jer je advokat Miroje Jovanović zatražio izuzeće tog suda i predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Jovanović je rekao da u spisima predmeta postoji dokaz da su Medenica i sudije Suzana Mugoša i Milenka Seka Žižic imale komunikaciju sa brojevima 447 iz inostranstva, kao i optuženi Milan Knežević, pišu Vijesti.

Jovanović je dodao da, prema tvrdnji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ti brojevi pripadaju agentima ruske obaveštajne agencije GRU.

Prema navodima prvostepene presude u predmetu “državni udar”, donete 9. maja prošle godine, cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Prema presudi, ta grupa je planirala da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, da otme i ubije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godine manje.

Presudom je navedeno da su oni postupali sa direktnim umišljajem.
Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt Žandarmrije Bratislav Dikić, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična đela jedinstvenom kaznom su osuđeni na po sedam godina zatvora.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet meseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest meseci zatvora.

Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora, uslovno na dve godine ukoliko ne ponovi krivično delo, računajući od dana pravosnažnosti.

Sednica veća na kojoj je planirano da se čitaju žalbe advokata odbrane na prvostepenu presudu, zakazana je za osmi i deveti decembar, navode Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.