U trendu

Kroje NOVU istoriju: Usvojena rezolucija, Podgorička skupština ništavna

Poslanici crnogorskog parlamenta, posle višečasovne debate, usvojili su iza ponoći predlog rezolucije vladajuće većine na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbije iz 1918. proglašavaju ništavnim.

RTCG prenosi da je u glasanju učestvovao 61 poslanik, 46 je bilo „za“, 15 „protiv“, a nije bilo uzdržanih.

Tokom višečasovne debate koja je prethodila glasanju, crnogorski ministar pravde Zoran Pažin kazao je da „rezolucija usmerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji“.

„Sazrelo je vreme da u Crnoj Gori jednom za sva vremena utemeljimo crnogorski državni identitet. Sviđalo se to nekome ili ne, ceo svet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima, kao što državljane Nemačke zove Nemcima, a državljane Francuske Francuzima. Vreme je da i mi u Crnoj Gori sa ponosom prihvatimo identitet po kojem nas ceo svet prepoznaje“, rekao je Pažin.

Opozicioni Demokratski front je predložio da se na dnevni red stavi i njihova rezolucija „Nikada više 1916“, kojom se, kako je objasnio Andrija Mandić, osuđuje kapitulacija Crne Gore.

„Svi se stidimo odluke kralja Nikole i tadašnje vojske da položi oružje. 1918 se požnjelo ono što se 1916. posejalo“, rekao je Mandić.

Mandićev predlog, međutim, nije prošao.

Predlog rezolucije vladajuće koalicije obrazložio je poslanik DPS Branimir Gvozdenović, koji je rekao da je „reč o dokumentu o nepravdi nanetoj Crnoj Gori“.

„Svedoci smo činjenice da se zanemarivanjem nelegalnosti Podgoričke skupštine danas pokušava dovesti u pitanje suverenitet i nezavisnost Crne Gore. Želimo da istorijske fakte stavimo u prvi plan“, rekao je Gvoydenović.

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da se, kada bi danas dedovi onih koji su predložili ovu rezoluciju znali o čemu se ovde raspravlja, prevrtali u grobu.

„Ali mi koji smo vaši savremenici, nismo iznenađeni“, rekao je Radunović.

U Podgorici je večeras održana i protestna šetnja pod sloganom „Nikad više 1918“ koju je organizovala nevladina organizacija „Dukljani“, sa čijeg skupa je poručeno da se „više nikad ne sme desiti da iko u Crnoj Gori slavi izdaju Crne Gore“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)