U trendu

CGora: Tražiti objašnjenje za dikriminaciju Srba

PODGORICA – Srpski nacionalni savjet danas je javno pozvao nadležne države institucije Republike Srbije da od Vlade Crne Gore zvanično zatraže objašnjenja za, kako je istaknuto, neprijateljski i diskriminatorski odnos njenih institucija prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

U pozivu se precizira da su, samo u 2018. godini, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, iz državnih fondova srpskim organizacijama uskratili više od pola miliona evra namenskih sredstava za očuvanje posebnosti srpskog naroda u Crnoj Gori, koja su već skoro 10 godina u kontinuitetu opredeljivana organizacijama i pojedincima koji su se bavili očuvanjem srpskog identiteta.

„Kažnjavajući srpske organizacije zbog legitimnog i Ustavom garantovanog prava na obilježavanje nacionalnih praznika – Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije i obilježavanja Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda 1918. godine, kao i pokretanja Inicijative za poništenje Odluke o priznavanju lažne države Kosovo, po svaku cijenu žele da proizvedu gašenje srpskih medija – Srpske televizije, Srpskog radija, časopisa ‘Srpske novine’, Srpskih elektronskih novina i Književnu zadrugu Srpskog nacionalnog savjeta, kako bi spriječili afirmaciju svojih nepočinastava kada je u pitanju srpski narod i Srbija koja ima značajan procenat svoji sunarodnika u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Kako se ocenjuje, ovakav vid diskriminacije Vlada Crne Gore ostvarila je „potpuno smišljeno preko svojih eksponenata u navedenim državnim institucijama“.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, koje u potpunosti kontrolišu albanske partije kao koalicioni partneri aktuelne vlasti, odbilo je sve srpske – ćirilične projekte u 2018. godini, a Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kojeg kontrolišu Bošnjačka stranka i Muslimani, takođe partneri aktuelne vlasti, falsifikujući formalno-prave kriterijume, odbacio je sve srpske projekte vezane za očuvanje srpskih medija koji su godinama bili najbolje ocjenjivani i najznačajniji projekti Fonda“, dodaje Sprski nacionalni savjet.

Kako se ukazuje, ogroman deo sredstava, koji su po svim kriterijumima trebali pripasti srpskim organizacijama, među sobom su podelili pojedinci i organizacije Bošnjaka, Muslimana i Albanaca.

„Značajan dio sredstava koji je trebao pripasti srpskim organizacijama i pojedincima vraćen je 31. decembra 2018. godine u Budžet Crne Gore, kako bi sada predsjednik Vlade tim sredstvima, otetim od srpskog naroda, čašćavao vlasti svojih partnera – Bošnjaka, Albanaca i Muslimana, po lokalnim upravama. Iz navedenih razloga, srpski narod u Crnoj Gori očekuje konkretno reagovanje zvaničnih institucija Republike Srbije“, ističe se u saopštenju.

„Oduzimajući stečeno pravo na podršku projektima za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, Vlada i državne institucije Crne Gore na najgrublji način nastavljaju proces asimilacije srpskog naroda, nadajući se da će u najkraćem vremenu, već na popisu 2021. godine, postići natpolovičnu većinu novocrnogoraca, i na taj način, kako očekuju, zaokružiti državni koncept rasrbljavanja Crne Gore“, zaključuje Srpski nacionalni savjet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.