U trendu

CIK zabranio Ujedinjenoj Srpskoj učešće na izborima

SARAJEVO – Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj hitnoj sednici jednoglasno odlučila da se stranci Ujedinjena Srpska zabrani učešće na predstojećim lokalnim izborima u BiH, 15. novembra.

Ova odluka je doneta nakon razmatranja video spota, zbog kojeg je lider te stranke Nenad Stevandić, kažnjen sa 10.000 hiljada KM. Reč je o spotu za koji CIK smatra da nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH, uz obrazloženje da se u njemu koristi jezik koji bi „nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje“.

CIK je u okviru svojih nadležnosti pokrenuo postupak protiv Ujedinjene Srpske i na današnjoj hitnoj sednici doneo odluku.

U spotu koji je objavljen krajem septembra pojavljuju se tri mladića koji na stereotipan način predstavljaju Albanca, Hrvata i Bošnjaka, a poruke koje izgovaraju su agresivne i aludiraju na agresorske motive tih naroda prema Srbima, preneo je sarajevski portal Klix.

Na kraju spota, navodi se, pojavljuje se Nenad Stevandić, inače poslanik u Zastupničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, sa porukom da je Republika Srpska ujedinjena i da će takva uvek i biti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.