Cipras: Građani će glasati o poverenju merama oporavka

ATINA – Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da će parlamentarni izbori, zakazani za 7. jul, biti prilika da se građani izjasne i o merama oporavka koje je pokrenula njegova vlada, prenosi ANA-MPA.

„Glasači moraju da uporede programe Sirize i Nove demokratije i da budu svesni da je Grčka napustila programe fiskalnog prilagođavanja, odnosno memoranduma, kako bi zaustavila žrtve u svom društvu“, istakao je Cipras.

On je dodao da to ne znači da ne postoji rizik povratka u, kako je rekao, „sumorne dane 2012, 2013. i 2014. godine“, kada se sprovodila politika oštre štednje.

„Jedini način da se spreči povratak u prošlost je da Grci iskoriste moć svog glasanja na prevremenim parlamentarnim izborima 7. jula“, rekao je grčki premijer.

Odgovarajući na kritike o otpuštanjima u javnom sektoru, lider Sirize i šef grčke vlade rekao je da takvo pitanje nije bilo pokrenuto 2014. godine kada je aktuelni lider najveće opozicione stranke u Grčkoj Kirijakos Micotakis bio ministar administrativne reforme.

„Grčki narod mora da zna istinu, budući da je Micotakis pokrenuo mere otpuštanja i penzionisanja u javnom sektoru“, zaključio je Cipras.

U Grčkoj će 7. jula biti održani prevremeni parlamentarni izbori, nakon što je vladajuća stranka Siriza izgubila na izborima za Evropski parlament i lokalnim izborima, osvojivši skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.