Cipras: Možemo preokrenuti rezultat na prevremenim izborima

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da se rezultati na evropskim izborima u Grčkoj mogu preokrenuti, dodavši da nakon velikih gubitaka nije morao tražiti prevremene parlamentarne izbore, te da je razlika u glasovima u odnosu na Novu demokratiju samo 500.000, prenosi ANA-MPA.

„Možemo preokrenuti rezultat ako u potpunosti razumemo glasače koji nam nisu zatvorili vrata, ali su nam poslali poruku“, istakao je Cipras u intervjuu za grčku televiziju Alfa.

Kako je rekao, vidljivi su rezultati vladajuće SIRIZA u protekle četiri godine, što je dovelo do izvlačenja zemlje iz memoranduma o kreditima, ali, kako je kazao, očekivali su da će postiči to brže i manje bolno.

Kritikujući najveću opozicionu stranku u Grčkoj Novu demokratiju, Cipras je rekao da su njihovi rivali obećali poreske olakšice velikim preduzećima, ali je naglasio, da je to moguće uz smanjenje dohotka za nižu i srednju klasu.

„SIRIZA je stranka koja odlučuje kolektivno i mi ćemo uraditi sve što možemo kako zemlja ne bi se vratila u prošlost“, naglasio je grčki premijer.

Sa druge strane, lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis pozvao je grčke građane na jedinstvo, čak i one koji nisu glasali za njegovu stranku na prethodnim izborima.

On je naglasio da će se zalagati za rast, privlačenje novih investicija i kreiranja novih radnih mesta.

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj će biti održani 7. jula, nakon što je vladajuća stranka SIRIZA dobila skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu Novu demokratiju na izborima za evropski parlament i lokalnim izborima u toj državi.

(Tanjug)

Napišite komentar