Cipras o prestižu Grčke, odnosima s Kinom, Bregzitu, EU…

BRISEL, 22. marta (Brisel) – Grčki premijer Aleksis Cipras je nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu rekao da je njegova zemlja uspela ponovo da izgradi svoj prestiž i ulogu na međunarodnoj sceni, te da je uz žrtvu koju su podneli grčki građana uspela da iznenadi svoje evropske partnere kada je reč o oživljavanju ekonomije, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

„Grčka je bila veoma uzorna kada je išla kroz tešku i dugotrajnu krizu“, rekao je Cipras.

On je na marginama sastanka Evropskog saveta preneo svojim kolegama kakvu ulogu ima Grčka u energetskom sektoru, što je, kako je rekao, bilo vidljivo na nedavnom trilateralnom sastanku u Jerusalimu sa Kiprom i Izraelom. Dodao je da je to omogućilo zemlji da bude značajan centar stabilnosti, bezbednosti i energetske saradnje u istočnom Mediteranu.

Cipras je istakao značaj strateškog odnosa Grčke i Kine, posebno preko povezivanja luke Pirej sa svetom i naglasio da grčko-turski odnosi ostaju ključno pitanje u budućnosti Evrope.

Komentarišući Bregzit Cipras je upozorio da nijedno rešenje zasnovano na pravljenju „zaštitnog nacionalnog zida“ i na „nacionalnom ćorsokaku“ nije lako niti korisno, za razliku „kolektivnog funkcionisanja Evropske unije“ u rešavanju izazova.

On je dodao da se Britanija i Evropska unija suočavaju sa veoma teškim putem, ali da on pruža perspektive za budućnost, imajući u vidu činjenicu da evropski sistem omogućava kolektivna i napredna rešenja.

Kroz Bregzit, kako je rekao, vide se obe strane Evrope, odnosno „lice napredne Evrope kroz tešku potragu za kolektivnim rešenjima i lice konzervativne i sklone strahu Evrope koja vodi u ćorsokak“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.