U trendu

Civilni aktivista na čelu RTCG

 Savet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) izabrao je danas civilnog aktivistu Borisa Raonića za generalnog direktora Radio televizije RTCG-a.

On je dobio sedam glasova, jedan je dobio bivši urednik Dana Nikola Marković a jedan listić je bio nevažeći.

Izbor direktora pratile su brojne kontroverze, posebno vezane za Raonića. Opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) je saopštila da će ako konkurs ne bude poništen podneti krivične prijave članova Saveta.

Pravna služba RTCG je ocijenila da ni on ni Marković nisu ispunili ključni uslov da imaju deset godina radnog iskustva u stepenu stručne spreme koja je tražena. Savet se, medjutim, oglušio o to mišljenje.

Agencija za sprečavanje korupcije je ocenila i da Raonić nije u konfliktu interesa iako su četiri člana Saveta u poslovnim odnosima sa njim – dvoje su u upravljačkim strukturama Gradjanske alijanse, čiji je do prije petnaest dana bio direktor, a dvoje imaju projekte sa tom nevladinom organizacijom.

Raonić je takodje član Saveta Agencije za elektronske medije.

U medjuvremenu su danas, dok su trajali intervjui sa kandidatima, mediji objavili da je Inspekcija rada naložila da se konkurs za generalnog direktora poništi ali je predsednik saveta demantovao tu informaciju.

Ministarstvo za ekonomski razvoj je zvanično saopštilo da je naložilo Inspekciji da ispita navode o neregularnostima koje prate izbor generalnog direktora.

Evropska unija je saopštila da očekuje da Savet RTCG sprovede proceduru izbora novog generalnog direktora Javnog servisa u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Generalni direktor Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić otkazao je danas Ugovor o radu na mestu prvog čoveka Nacionalnog javnog servisa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.