U trendu

Članovi pokreta za nezavisnu CG: Antidržavni ulični pohod

PODGORICA – Deo članovabivšeg Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru smatra da se u toj državi danas događa antidržavni ulični pohod, bez ijednog državnog simbola uz, kako se tvrdi, snažnu propagandnu podršku Srbije i zakulisno prisustvo Moskve i ocenjuje da je Crna Gora u postjugoslovenskom periodu izdržala znatno jače nasrtaje od „aktuelne popovske histerije, pa će izdržati i sadašnji velikosrpski atak“.

U javnom reagovanju na aktuelne događaje povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i protesta organizovanih timpovodom, a koji je u celosti preneo portal RTCG, navodi se da aktuelna crnogorska vlast nesumnjivo snosi odlučujuću odgovornost za ograničene domete unutrašnjih politika, ali da je poraznija činjenica to što je „alternativa aktuelnoj vlasti opozicija pod vođstvom srpskih eparhija u Crnoj Gori“.
Potpisnici ovog reagovanja, među kojima su i Miodrag Vuković, Jevrem Brković, Andrej Nikolaidis, Petar Kapisoda, Novak Kilibarda, Šerbo Rastoder, Marko Vuković…optužuju SPC da uzurpira crnogorske crkve i manastire u Crnoj Gori.

Tvrde i da je SPC zaboravila da je njena „anticrnogorska i svetosavsko-nacionalistička misija“ predugo ignorisana, te da ona „decenijama devastira i falsifikuje pravoslavnu sakralnu i kulturnu baštinu, poput crnogorske svetinje Ostroškog manastira“ i dodaju da „nijedna vlast na svetu ne bi tolerisala nekažnjivo delovanje SPC, koje je, kako smatraju, izvan pravnog i poreskog poretka Crne Gore“.

Prema njihovim rečima, sve te neprihvatljive aktivnosti samo potvrđuju potrebu postojanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve.

Vlast, navode, stoga ima priliku da se suoči sa plodovima svog pogrešnog rada kako bi prepoznala svoje pristalice i „ćuteće kalkulante, dok će se opozicija jasno podeliti na proevropsku i državotvornu manjinu i onaj deo kojim ortački upravljaju Amfilohije i zvanični Beograd“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.