U trendu

CNN: Makedonski neverovatni biznis lažnih vesti

Veles u Makedoniji nekada je bio Titov Veles i bio je poznat kao mesto u kojem se proizvodio porculan za celu Jugoslaviju.

U ovom gradiću danas je smešteno nekoliko operatera koji proizvode lažne vesti osmišljene tako da privuku pažnju Amerikanaca. Svaki klik dodaje novac na njihov racun, piše CNN.

Baš iz tog grada tokom poslednjih nekoliko nedelja predsednicke kampanje u SAD locirano je više od 100 internet stranca koje su proizvodile lažne vesti u kojima se najcešce favoriziralo ime Donalda Trampa.

Jedan od pionira u toj „industriji“ je Mihail (24), kako ga potpisuje CNN, iako mu to nije pravo ime, prenosi sajt B 92.

Na internetu se predstavlja kao „Jesica“ i pod tim imenom vodi nekoliko stranica na Fejsbuku i nekoliko internet stranica kojima se obraca uglavnom konzervativnim citataocima u SAD.

Priče su mu uglavnom politicke i cesto lažne. To ga, medutim, ne brine.

„Ne zanima me šta ljudi čitaju. Ja sam sa svoje 22 godine zaradivao više nego što neko u Makedoniji zaradi za ceo život“, rekao je.

Prema njegovim recima, od oglašavanja je zaradivao 2.500 dolara dnevno u zemlji u kojoj je prosecna plata 426 dolara. Profit primarno dolazi od servisa kao što su Googleov AdSense koji reklame postavlja na internetu. Svakim novim klikom zarađivao je sve više.

Novac koji je zaradio potrošio je na kupovinu kuće i školovanje mlade sestre. Ovaj bivši student prava kaže da je u jednom trenutku imao 15 radnika, ukljucujuci i dvoje iz SAD.

Njegova poslednja stranica imala je 1,5 miliona pratilaca na Fejsu, da bi je blokirali pre nekoliko meseci nakon što su Gugl i Fejsbuk poceli da prate lažne vesti.

Mihail se sada sprema da ponovo pokrene biznis.

Mirko Ceselkosi uci Makedonce, ukljucujuci i mlade iz Velesa, o osnovama industrije lažnih vesti. Ceselkosi tvrdi da njegovi studenti zaraduju najmanje 1.000 evra dnevno.

Prema njegovoj proceni, oko 100 njegovih studenata trenutno vodi politicke portale u SAD. On im pomaže da naprave portale koji izgledaju profesionalno, imitirajuci one legitimne koje imaju cak i „breaking news“ oznake.

Trik je, kaže Ceselkoski, u tome da se nađe čitljiva prica koja je u SAD već u trendu, a zatim se „napravi da bude još senzacionalnija“.

Ceselkoski se pohvalio da najmanje četvoro njegovih učenika već ima milione, da voze skupe nemacke automobile, dok su drugi kupili nekretnine, navodi CNN, a prenosi sajt B 92.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar