U trendu

Čović: Novi izborni zakon, pa formiranje vlasti

MOSTAR – Predsednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako je aspolutni uslov za formiranje vlasti posle izbora – promena Izbornog zakona, prenosi Fena.

„Prvo usvajanje novog Izbornog zakona, a nakon toga traženje partnerstva sa strankama, s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definisati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i evropski put BiH“, ukazuje Čović.

U svom obraćanju nakon objave neoficijelnih rezultata opštih izbora u BiH, Čović je poručio kako država ne sme zapasti u krizu, ali uslov je, kaže, „kreirati partnerstvo za izgradnju zaista nove BiH i novih odnosa“.

Pri tom je istakao kako HDZ BiH ima jednak odnos prema svim mogućim partnerima u vlasti, uključujući SDA i SDP.

Komentarišući špekulacije o mogućnosti da postane ministar spoljnih poslova BiH, Čović je rekao da nema danas te pozicije u BiH koja bi mogla da ga odvuče od pokušaja realizacije ključnih teza koje je izneo.

Najavio je da će nastaviti da salje poruke zajedništva, i to ne samo prema Hrvatima, već i prema Bošnjacima i Srbima.

„Ako smo u ovoj kampanji uspeli ostvariti zajedništvo Hrvata, svojim ključnim zadatkom smatram napraviti i zajedništvo sa druga dva naroda“, poručio je čelnik HDZ-a BiH.

Čović zagovara partnerstvo i prijateljski odnos sa „svojim bošnjačkim prijateljima“.

„Nikada se neću umoriti od te priče jer BiH jedino tako može normalno da fukcioniše. Predstojećih dana, možda će vam zvčati čudno, ali neću se puno brinuti o vlasti. Naravno, sačekaćemo konačne rezultate izbora, a do tada dogovarati partnere s kojima možemo da promenimo Izborni zakon kako se više ne bi ponovilo da uđemo u izbornu kampanju, bilo da se radi o Mostaru, Domu naroda ili Predsedništvu BiH, a da osnove legitimnog predstavljanja nisu sprovedene. Ustavni sud je utvrdio da su konstitutivni narodi vrhovni princip Ustava i to ne može niko da ignoriše, zaključuje Čović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.