U trendu

CPC poziva opoziciju da oslobodi CG od okupacije Srbije

PODGORICA – Nezadovoljna usvajanjem izmenjenog Zakona o slobodi veroispovesti, nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva tvrdi da je Crna Gora, kako navode „postala okupaciona zona Srbije“ i poziva opozicione stranke na vaninstitucionalnu borbu za oslobođenje zemlje.

Kako je preneo portal RTCG u CPC smatraju da je tim zakonom utemeljen pravni osnov za, kako navode, „protivustavni upis 50 kvadratnih kilometara crnogorske teritorije sa svim crkvama i manastirima na državu Srbiju“.

Nova vlast u Crnoj Gori, smatraju u toj nepriznatnoj crkvi, „ruga se i crnogorskoj istoriji, dajući jednoj okupacionoj organizaciji, kakva je Beogradska patrijaršija, status istorijske i domicilne crkve“.

„Akteri takvoga čina, dostojnoga samo kvislinzima, treba da znaju da su se o crnogorsko stenje obili Nemanjićki, turski, austrijski, Napolenovi, nemački i italijanski ‘talasi’, pa će i jedne centralnobalkanske seljačko-zemljoradničke zemlje, kao što je Srbija“, saopšteno je iz CPC, preneo je portal RTCG.

Dodaju da nisu bili ničiji kmetovi niti robovi, pa neće, kažu, ni srpski i svetosavski.

„Znamo da je taj Zakon okupacioni akt u korist Srbije, i prema toj činjenici ćemo se ravnati“, sotji u saopštenju u kojem se opozicione stranke pozivaju da se, kako kažu, prilagode „novim okolnostima Crne Gore kao okupirane zemlje kojom vladaju kvislinzi, i da napušti parlament i astavi borbu do konačnog oslobođenja zemlje na vaninstitucionalni način“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar