U trendu

Crna Gora gubi deo teritorije?

Tvrdnje premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja o prekrajanju već potpisane demarkacije granica između Crne Gore i takozvanog Kosova, na području Kule i Čakora, izgleda da počinju da se obistinjuju.

Naime, šef Haradinajeve parlamentarne grupe Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi rekao je da se komisije Prištine i Podgorice pripremaju da se bave korekcijom granice na terenu!

– Priština i Podgorica su se dogovorile oko korekcije granice. Međudržavne komisije se pripremaju za teren i angažuju se kako bi ispravile moguće greške, tako da ovih dana očekujemo da komisija obavi svoj posao. To je posao profesionalnih komisija, koje znaju koliko dugo ovaj proces može trajati, ali važno je da postoji sporazum između dve vlade i da se dogovore o korekciji graničnih linija – kazao je Isufi.

Podsećamo, pre nekoliko dana Haradinaj je na svom fejsbuk-profilu napisao: „O pitanju ponovnog razmatranja sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom razgovarao sam s mojim crnogorskim kolegom Duškom Markoviće. Kosovo i Crna Gora su spremni da formiraju komisije za razmatranje demarkacije u pravcu Kule i Čakora“. U istom postu, on je zahvalio crnogorskom premijeru Dušku Markoviću „za konstruktivni prilog i izraženu volju za jačanje prijateljstva i saradnje“.

– U skladu sa zaključenim Sporazumom komisije Crne Gore i Republike Kosovo, u roku od dve godine od njegovog stupanja na snagu, izvršiće obeležavanje Sporazumom utvrđene državne granice. Verujemo da će komisije Crne Gore i Republike Kosovo u duhu dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje dati doprinos punoj implementaciji ovog sporazuma, saopšteno je „Novostima“ iz MUP Crne Gore posle Haradinajevog pisanija, na koje se posle Isufija nadovezao i Špejtim Bulići, predsednik Komisije za granično obeležavanje, koji je za prištinske medije izjavio da „pitanje granice treba da rešava sama Vlada, jer to nije posao Komisije“.

Nova „zatezanja“ izazvala su nelagodu u Crnoj Gori, posebno na području Velike u kojoj je bilo i protesta dok nije okončan, kako se verovalo, proces demarkacije sa lažnom državom.

– Naši preci su Čakor vekovima branili i odbranili od raznih zavojevača, pa i vaših predaka. Tako, ni mi potomci vekovnih graničara nećemo dozvoliti otimanje ni stope veličke teritorije, a verujemo i da će se Vlada Crne Gore dosledno držati ustavne obaveze da štiti svaki pedalj naše male ali ponosne države. Raduje me najava otvaranja puta Čakor – Peć – odgovara Haradinaju predsednik Zavičajnog udruženja „Klub Velika“, „povodom bezočnog insistiranja na korekciji granice u Kotlovima, ništa manje nego 12-15 kilometara do Čakora“.

– Pretenzije na veličku Bjeluhu i Čakor nisu u duhu prijateljstva, koje na rečima gradite sa Vladom Crne Gore. Posebno iritira to što korekciju granice aktuelizujete uoči 28. jula – dana u kom su 1944. godine nacisti, među kojima su bili brojni i vaši sunarodnici iz Metohije i Kosova, zaklali ili žive u vatru bacili više od 700 dece, žena i nenaoružanih staraca Velike, Gornje Ržanice i još nekih susednih sela. Umesto da tog dana dođete u Veliku i poklonite se nevinim žrtvama i Veličanima izvinite za zločine vaših sunarodnika nacista, vi po njihovom receptu crtate granicu na Čakoru. Dobri komšijski odnosi neguju se, prvenstveno, poštovanjem međe. To je nepisani zakon i kod Veličana i kod Albanaca, osobito Rugovaca. Očekujemo, zato, da i vi poštujete među između Rugove i Velike, koja je, ponavljam, od davnina postavljena u Kotlovima. Čakor je istočni Lovćen Crne Gore i zaboravite san o granici na njemu – piše Knežević Haradinaju.

„Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo“, potpisan je u Beču 26. avgusta 2015. godine. U Skupštini Crne Gore ratifikovan je 28. decembra 2015. godine, a u Skupštini „Republike Kosovo“ 30. maja 2018. godine, nakon čega je Sporazum stupio na snagu 4. juna 2018. godine.

(„Novosti“, M. Sekulović, V. Kadić)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)