U trendu

Crna Gora i dronovima protiv prekoračenja brine na moru

KOTOR – Pomoćnik direktora za bezbednost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore Žarko Lukšić najavio je danas da će u borbu protiv prekoračenja brzine na moru biti uključeni i dronovi.

Kako javlja RTCG, Lukšić je rekao da se zbog špica turističke sezone u naredna dva-tri vikenda očekuje veliki broj plovila u crnogorskim vodama.

„Veliki je broj pomorskih objekata, brodova, jahti, malih čamaca, glisera, skutera, pedalina kupača… to je sve deo pomorskog saobraćaja koji Uprava kontroliše na moru“, kazao je Lukšić.

„Imali smo par zahtevnih akcija do jula, nekih četiri značajnijih gde je spaseno 26 osoba, u julu sedam, 38 osoba je spaseno prvenstveno na području barske opštine, Bokokotrorskog zaliva i bio je jedan slučaj kada je ribaru pozlilo na otvorenom moru“, kazao je Lukšić.

On dodaje da je obzirom na veliki broj plovila Bokokotorski zaliv najzahtevniji i najavio novitete u borbi protiv onih koji prekoračuju brzinu na moru.

„U narednom periodu sa Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Kotor ćemo upotrebom dronova naših plovila i upotrebom drugih tehničkih mogućnosti da sankcionišemo one koji prekoračuju brzinu“, kazao je Lukšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.