U trendu

Crna Gora: MMR nije primilo 8.000 dec

PODGORICA – Više od 8.000 dece uzrasta od tri do pet godina u Crnoj Gori nije primilo MMR vakcinu, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje iz Podgorice.

Roditelji svakog trećeg deteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, jer nemaju poverenja u tu vrstu imunološkog leka, iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja, prenosi RTCG.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić istakao je da svako treće dete rođeno 2016. godine nije vakcinisano, dok je za mališane starije godinu i dve obuhvat 85 i 90,3 odsto.

„Da bi sva deca bila zaštićena trebalo bi da bude vakcinisano više od 95 odsto dečije populacije. MMR se daje nakon navršene prve godine života i pred upis u osnovnu školu. Zbog toga pedijatri Doma zdravlja Podgorica svakodnevno odgovaraju na pitanja roditelja i otklanjaju strah, nedoumice i neznanje, naglašavajuci da je vakcinacija najbolji i najefikasniji vid zaštite zdravlja“, rekao je Kavarić.

Kako kaže, pedijatri, kao i ostali lekari i zdravstveni radnici, vakcinišući svoju decu i unučad daju pozitivan primer roditeljima da treba vakcinisati dete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.