U trendu

Crna Gora: Oštre osude napada na novinarku Vijesti, danas protest u Podgorici

Protest povodom napada na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić biće danas održan ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, a taj slučaj izazvao je brojne i oštre javne osude.

Crnogorska vlada i njeni čelnici oštro su osudili napad na novinarku uz zahtev nadležnima za „brzom i efikasnom“ istragom, dok je deo civilnog sektora kao odgovorne označio izvršnu vlast koja godinama nije rasvetlila brojne napade na novinare u Crnoj Gori.

Strana diplomatska  predstavništva EU, SAD i Velike Britanije izražavaju zabrinutost i poručuju da novinari moraju biti zaštićeni.

Lakić je ranjena sinoć ispred zgrade u kojoj stanuje u Podgorici i van je životne opasnosti, saopštili su lekari Kliničkog centra Crne Gore.

Ona je dobila prostrelnu ranu desne potkolenice i zadržana je u Centru za vaskularnu hirurgiju, saopštio je medijima lekar Aleksandar Vulić.

Policija je sinoć blokirala grad i radi na rasvetljavanju tog dogadjaja, a njen čelnik Vesko Damjanović uz osudu napada saopštio je da će policija učiniti „sve što je u njenoj moći da otkrije i počinioce privede pravdi“.

Sinoć nakon ranjavanja Lakićeve ispred Kliničkog centra u Podgorici okupili su se vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, vršilac dužnosti direktora policije Vesko Damjanović, veliki broj kolega, a novinarku je posetio direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Crne Gore Dejan Peruničić.

Glavni i odgovorni urednik podgoričkih Vijesti Mihailo Jovović kazao je da mu je novinarka ispričala da joj je ispred zgrade prišao čovek i pucao u nogu, te da je videla još dvojicu ljudi koji su pobegli.

„Nemam reči…Do kada će ovo da se dešava u našoj divnoj Crnoj Gori. Nijedan napad na Lakić do sada nije rešen. Mnoge priče koje je pisala, koje ukazuju na kriminal, nisu istražene. Do kada ćemo da strepimo od ovakvih kukavica“, izjavio je Jovović neposredno nakon napada.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković najoštrije je osudio napad na novinarku i tražio od nadležnih „brzu i efikasnu istragu“.

„Sloboda medija i neometan rad novinara temeljno je opredeljenje Vlade. Od nadležnih zahtevam brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eventualni saučesnici i nalogodavci“, poručio je Marković, objavljeno je sinoć na vladinom tviteru.

Ministartvo kulture je napad na novinarku okarakterisalo kao „nedopustiv čin“ i poručilo da „će država pokazati da ima jasan i odlučan odgovor na svaki pokušaj nasilja i zastrašivanja medijskih delatnika“.

Napad su osudili i ministar policije Mevludin Nuhodžić, opozicione partije, deo civilnog sektora, te ambasade EU, Velike Britanije i SAD-a u Crnoj Gori.

Nevladina organizacija „Media centar“ za najnoviji napad na novinarku Lakić smatra „najodgovornijim“ novoizabranog predsednika Mila Djukanovića i premijera Duška Markovića.

„Posle svih godina napada na novinare i medije, neotkrivenih počinilaca i nalogodavaca, odgovornost snosi predsednik Vlade čiji nadležni organi nisu uradili ništa da se zaustavi nasilje nad svima koji svojim radom istinski doprinose demokratizaciji, vladavini prava i smanjenju korupcije i organizovanog kriminala“, navodi se u reagovanju Media centra.

Ta organizacija ukazuje da je Olivera Lakić svojim pisanjem ukazivala na organizovani kriminal i „zato je postala meta“.

Novinarka Lakić je napadnuta je i pre šest godina takodje ispred zgrade u kojoj stanuje, nakon serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji duvana u nekadašnjoj fabrici kod Mojkovca.

Motiv tog napada nije otkriven.

Povodom napada danas će u 11 sati ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici biti održan protestni skup.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.