U trendu

„Crna Gora podržava cilj Kosova da postane članica NATO“

Crna Gora podržava evroatlantske integracije država Zapadnog Balkana, kao garant mira i stabilnosti u regionu, kazao je danas u Prištini načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić, tokom posete kosovskom ministarstvu odbrane i Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).

On je, u razgovoru sa kosovskim ministrom odbrane Rustemom Berišom i komandantom KBS Rahmanom Ramom, naglasio da Crna Gora podržava strateški cilj Kosova da postane članica Alijanse, prenose Vijesti.

Beriša je zahvalio Dakiću na doprinosu Crne Gore misiji KFOR.

On je kazao da je podrška Crne Gore i drugih partnera neophodna za dalji razvoj KBS radi očuvanja mira, stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta u regionu.

Beriša je naglasio da je jedan od strateških ciljeva Kosova članstvo u NATO, zbog čega je produbljivanje regionalne saradnje značajan državni prioritet.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, informisao Dakića o planu tranzicije KBS-a.

“U tom kontekstu, on je kazao da je, u saradnji sa partnerima, pripremljen prelazni plan, koji obuhvata period od deset godina, čija je implementacija postepena i podeljena u tri faze”, navodi se u saopštenju.

Rama i Dakić su razgovarali o saradnji Kosova i Crne Gore u oblasti odbrane i bezbednosti, uz zaključak da ima prostora za njeno jačanje i produbljivanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.