U trendu

Crna Gora poziva upomoć NATO i EU zbog „pretnji od trećih aktera“

Ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović tvrdi da su u „orkestriranoj kamanji“ koja se vodi protiv Crne Gore prepoznati brojni elementi hibridnog ratovanja.
Darmanović je to, uz posećanje na dešavanja tokom parlamentarnih izbora 2016. u Crnoj Gori, rekao na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja Evropske unije i NATO u Podgorici.

„Crna Gora je svesna ovih hibridnih pretnji i kao članica NATO je dužna da im se suprotstavi“, rekao je Darmanović, koji je pozvao na saradnju sa EU i NATO u cilju jačanja otpornosti na izazove koji dolaze od trećih aktera.

Darmanović je to izneo informišući diplomatski kor o dešavanjimau Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Kako su preneli crnogorski mediji, Darmanović je pritom konstatovao i visok stepen razumevanja među saveznicima i partnerima za aktuelnu situaciju, kao i za crnogorsku spoljnu politiku u celini.

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti, šef crnogorske diplomatije je rekao da je Venecijanska komisija Saveta Evrope ocenila ovaj zakon kao korak napred ka modernizaciji zakonskog okvira za uređenje statusa verskih zajednica, preneo je Tanjug.

Posebno je, navodi se, ukazao na činjenicu da su u njegovoj izradi primenjeni najviši međunarodni standardi, što je rezultiralo usvajanjem liberalnog zakona koji građanima Crne Gore garantuje slobodu veroispovesti.

„SPC je jedini akter koji se suprotstavio usvajanju ovog zakona, ali postoji spremnost vlade na dijalog“’, rekao je Darmanović.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar