U trendu

Crna Gora uz Hrvatsku, opet Å¡alje predstavnika na „proslavu“ Oluje

CG planira da i ove godine poÅ¡alje predstavnika koji će sa hrvatskim vlastima „proslavljati“ vojnu akciju Oluja.

U akciji, u kojoj je svoje domove moralo da napusti viÅ¡e od 250.000 Srba, piÅ¡e „Blic“.

Potvrda da će se to desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.

U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju, poruka je crnogorskog MSP-a.

Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obeleÅŸavanju „Oluje“ reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu odluku.

„Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaÅ¡ki zločini u „Oluji“, „Bljesku“, Medačkom dÅŸepu i drugim je poniÅŸavajuće za Crnu Goru. Tamo peva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naÅ¡e ljude iz nikÅ¡ićko-Å¡avničke grupe u splitskoj „Lori“ na najmonstruozniji način“, rekao je Vučurović.

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimeren potez zvaničnika Crne Gore.

„Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe, je ovako neÅ¡to neprimereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu drÅŸavu u vreme rata. Hrvatska je tuÅŸila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila deo te iste drÅŸave. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili ÅŸestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske , a sad idu na obleÅŸavanje „dana pobede“ – rekao je za „Blic“ Å trbac.

Iako crnogorski zvaničnici svoju odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena drşava, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

„Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna drÅŸava i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade Å¡ta hoće, a i Srbija im nista ne moÅŸe zabraniti, ali ovo je pitanje viÅ¡e koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima sa kojima su bili zajedno u toku rata, a i posle rata“, kaÅŸe Å trbac.

Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora Å¡alje nekoga da u njeno ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva retko ko iz regiona, a joÅ¡ manje iz Evrope, napominje „Blic“.

Crna Gora je proÅ¡le godine na obeleÅŸavanje godiÅ¡njice „Oluje“ u Kninu poslala pukovnika Ivana MaÅ¡ulovića iz NikÅ¡ića, koji je tada bio na funkciji vojno diplomatskog predstavnika – izaslanika odbrane u Hrvatskoj.

Tada je pojaÅ¡njeno da je on u Kninu boravio na poziv domaćina, „u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.