U trendu

Crna Gora uz Hrvatsku, opet šalje predstavnika na „proslavu“ Oluje

CG planira da i ove godine pošalje predstavnika koji će sa hrvatskim vlastima „proslavljati“ vojnu akciju Oluja.

U akciji, u kojoj je svoje domove moralo da napusti više od 250.000 Srba, piše „Blic“.

Potvrda da će se to desiti stigla je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, i to kao odgovor na poslaničko pitanje poslaniku Demokratskog fronta u crnogorskoj skupštini Jovanu Vučuroviću.

U skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom, a pogotovo između saveznika unutar NATO, diplomata iz ambasade biće i ove godine prisutan na događaju, poruka je crnogorskog MSP-a.

Na informaciju o učešću crnogorskog predstavnika na obeležavanju „Oluje“ reagovao je poslanik koji se i interesovao za ovu odluku.

„Prisustvovati skupu na kome se slave etnička čišćenja, ustaški zločini u „Oluji“, „Bljesku“, Medačkom džepu i drugim je ponižavajuće za Crnu Goru. Tamo peva jedan Tompson i njemu slični, slaveći ideologiju iz Drugog svetskog rata koja je pobila milion Srba, Roma i Jevreja. Slave se i oni koji su pobili naše ljude iz nikšićko-šavničke grupe u splitskoj „Lori“ na najmonstruozniji način“, rekao je Vučurović.

Kako Savo Štrbac iz Dokumenataciono-informativnog centra Veritas navodi, ovo je neprimeren potez zvaničnika Crne Gore.

„Skandalozan potez u svakom slučaju, a takođe, je ovako nešto neprimereno jer su upravo Srbija i Crna Gora činile istu državu u vreme rata. Hrvatska je tužila SRJ za genocid, a Crna Gora je bila deo te iste države. Čini mi se da je cilj ovakvog poteza jasan, a to je ulagivanje i dodvoravanje Hrvatskoj čiji im je glas potreban za ulazak u Evropsku uniju. Svi znamo da su Crnogorci bili žestoki ratnici u tom ratu naročito u području juga Hrvatske , a sad idu na obležavanje „dana pobede“ – rekao je za „Blic“ Štrbac.

Iako crnogorski zvaničnici svoju odluku pravdaju činjenicom da je Crna Gora samostalna i suverena država, Štrbac smatra da to ipak sa moralne tačke gledišta nije ispravno prema Srbiji.

„Nesporno je da su oni sada suverena i samostalna država i tako i idu u Hrvatsku. Imaju pravo da rade šta hoće, a i Srbija im nista ne može zabraniti, ali ovo je pitanje više koliko je to moralno i koliko je to bratski prema Srbima sa kojima su bili zajedno u toku rata, a i posle rata“, kaže Štrbac.

Ovo će biti druga godina zaredom da Crna Gora šalje nekoga da u njeno ime prisustvuje ovom događaju, kome se odaziva retko ko iz regiona, a još manje iz Evrope, napominje „Blic“.

Crna Gora je prošle godine na obeležavanje godišnjice „Oluje“ u Kninu poslala pukovnika Ivana Mašulovića iz Nikšića, koji je tada bio na funkciji vojno diplomatskog predstavnika – izaslanika odbrane u Hrvatskoj.

Tada je pojašnjeno da je on u Kninu boravio na poziv domaćina, „u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom“.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    Bravo brco Milogorci. Polako ali sigurno dno dna.

  2. Antisa

    Da Srbija spremi svoje ministre na proslavu Oluje uz znak zahvalnosti posto je Vucic uvjek govorio da mu je zelja da svi Srbi zive u velikoj Srbiji pa uz taj mali gest zahvali se Hrvatskoj.

Napišite komentar