U trendu

Ćulum:U prvih pola godine kroz RS prošlo 2.675 migranata

BANJALUKA – Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je danas da je od početka godine na području RS evidentirano 2.675 migranata ili 330 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

On je naglasio da pripadnici MUP-a Srpske intenzivno prate kretanje ilegalnih miganata na teritoriji RS s ciljem bezbednosti građana i njihove imovine, prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu.

Uoči sednice Koordinacionog tela za praćenje kretanja migranata, Ćulum je rekao da za pet meseci ove godine migranti u RS nisu značajnije ugrozili bezbednost i dodao da su počinili osam krivičnih dela, jedno razbojništvo, dve do tri teške krađe i jedno krivično delo uzimanje ili oštećenje tuđe stvari.

Prema njegovim rečima, na nivou BiH je evidentirano 8.500 migranata koji su ušli u BiH ili 150 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

“Najveći priliv migranata je na područjima policjskih uprava Bijeljina, Banjaluka, Prijedor i Gradiška. Mi i dalje ostajemo pri stavu, a to je i zaključak Vlade Srpske, da nema uslova i kapaciteta za smeštaj migranata na području Srpske”, rekao je Ćulum.

Kada je riječ o istragama u vezi sa krijumčarenjem ljudi, on je naveo da je do sada otkriveno 14 krivičnih dela i da je Tužilaštvu BiH podneto 14 izveštaja protiv 17 lica zbog sumnje da su počinili štetu protiv 80 migranata.

Ćulum kaže da migranti dolaze iz 35 zemalja, najviše iz Pakistana, Iraka i Sirije.

Prema njegovim riječima, migranti se kreću prema Unsko-sankom kantonu u FBiH gđe su migrantski centri prepuni, a bezbednosna situacija se usložnjava.

Kako je dodao, evidentiran je veći broj krivičnih dela, krađa, tuča, nasilničkog ponašanja, pokušaja ubistava.

Ćulum je istakao da policija Srpske pruža pomoć Graničnoj policiji BiH sa 85 policijskih službenika i ukoliko bude potrebno, kako je naglasio, taj broj može da bude povećan.

Govoreći o mogućem angažmanu Oružanih snaga BiH u vezi sa migrantskom krizom, on je rekao da o tome odlučuje Predsedništvo BiH i da se videlo kakvu su odluku o tome doneli.

“MUP Srpske je spreman da pruži još veću pomoć Graničnoj policiji BiH. Njima pomažu i Direkcija za koordinaciju policijskih snaga i Sipa, a mi smo protiv angažovanja policija FBiH i kantona”, zaključio je Ćulum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.