U trendu

Cvijanović: Očekujem podršku Srbije da se borimo za pravo

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da očekuje da će sutrašnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem biti konstruktivan i da će Srpska imati podršku Beograda da se bori za pravdu, pravednost i bolji život.

„Srbija ima već dovoljno svojih tereta, balasta i pritisaka i mi smo uvek svesni toga. Želimo da Srbiji budemo podrška da prođe kroz sva ta teška iskušenja koja ima, ali isti tako znamo da i mi imamo podršku Srbije da se borimo za ono što jeste i pravo i pravednost i bolji život u Republici Srpskoj“, rekla je Cijanović novinarima u Krupi na Uni.

Zahvalna je, kazalaa je, Srbiji na tome i dodala da su sastanci zvaničnika Srpske i Srbije uvek dobri i konstruktivni.

Izrazila je uverenje da će takav biti i sutrašnji sastanak na kojem će biti reč o, kako je navela, spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

„Smatram da će sastanak u Beogradu biti prilika da se prenesu najvažnije poruke za Republiku Srpsku“, rekla je Cvijanović.

Dodala je da su institucije Srpske već iznele svoj stav o ovom pitanju nizom skupštinskih zaključaka ali i kroz razgovore političkih partija.

„Mi želimo da se prekine taj eksperimentalni pristup međunarodne zajednice prema BiH i smatramo da to urušava naš unutrašnji potencijal, da se dogovoramo i pregovaramo i konačno želimo da štitimo međunarodno pravo jer ono podrazumeva da imamo Dejtonski sporazum na osnovu kojeg i funkcioniše BiH“, rekla je predsednica Srpske, prenela je RTRS.

Naglasila je da su te intervenicije, eksperimenti i prilično proizvoljan pristup međunarodne zajednice značajno urušili realne kapacitete u BiH, ne samo mogućnost da se dogovaraju određena rešenja, već i da se napreduje.

„Posebno pogađa činjenica kada se mimo određenih procedura dešavaju tako važne stvari kao što je na primer imenovanje novog visokog predstavika. Mi razumemo da je visoki predstavnik dejtonska kategorija, ali isto tako razumijemo da je on smetnja nečemu što mi zovemo evropski put ako on zaista i postoji. Taj put ne bi trebalo da bude u senci ili pod sekom nekakvog visokog predstavnika. Mi želimo partnerstvo sa EU ma kako bio dugačak taj put“, navela je Cvijanović uoči sutrašnje sastanka zvaničnika Republike Srpske sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.