Cvijanović: Srpskoj dobro i kad BiH ne funkcioniše

BEOGRAD – Blokada izbora Saveta ministara BiH ne šteti Republici Srpskoj i ona u praksi može da funcioniše i bez BiH, izjavila je predsednica RS Željka Cvijanović.

Ona je za „Večernje novosti“ rekla da je, godinu dana posle izbora u BiH, RS jedina koja ima formirane institucije i normalno funkcioniše, što, kako je podsetila, nije slučaj ni sa BiH ni sa Federacijom BiH.

„Mi smo svoj deo posla uradili kada su izbori završeni. Institucije RS su uspostavljene. Sve funkcioniše. Sada iz Sarajeva pokušavaju da stvore sliku da je Srpska krivac za to što nije formiran Savet ministara i ne radi Parlament BiH. Kako da radi Parlament BiH, ako nemate formiran Savet ministara? Očigledno, Sarajevu nije bitno funcionisanje BiH, ali ni evropski put“, kaže Cvijanović

Ona je istakla da će odgovor RS na Deklaraciju SDA i na napad na integritet RS biti ustavan i legitiman.

„U Narodnoj skupštini RS u oktobru, usvojićemo zaključke koji će biti sublimacija stavova Srpske i analiza celokupne slike u BiH, sa svim devijacijama“, precizirala je predsednica RS.

Na pitanje da prokomentariše spekulacije o svađi između nje i predsednika SNSD Milorada Dodika, ona je istakla da nikada nije bila u svađi sa Dodikom.

„Nikada nisam bila u svađi sa predsednikom Dodikom, niti ću biti! Bez obzira na sve pokušaje da se izvuče i pokaže kako navodno postoji neki remetilački faktor, odgovorno tvrdim da toga nema u SNSD, na žalost opozicije“, naglasila je Cvijanović.

Na pitanje kako gleda na delovanje opozicije u RS i na konstantne optužbe da je vlast „lopovska“, ona je rekla „da građanima ne treba priča „držite lopova“.

„Najbolje se vidi na izborima kako takva priča prolazi i gde opozicija konstantno gubi, a politika SNSD dobija veliku podršku građana. I tako, godinu za godinom“, kaže Željka Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.