U trendu

Da li je pala hrvatska vlada?

Prelaskom predsednika Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoja Šipke u Klub zastupnika gradonačelnika Zagreba Milana Bandića došlo je do prekomponovanja parlamentarne većine u Hrvatskom saboru, što je deo hrvatskih medija označio kao „konačni pad vlade“ i prekomponovanje saborske većine.

Zastupnici Mosta, manje članice vladajuće koalicije, međuitm, tvrde da je većina u saboru stabilna i da je saradnja sa Domoljubnom koalicijom, okupljenom oko najuticajnije vladajuće HDZ Tomislava Karamarka, stabilna, preneli su hrvatski mediji.

Dobrodošlicu Šipki je poželeo Miodrag Demo i najavio da će Bandićev klub nastaviti brojčano da raste i to, kako je rekao, za do 10 zastupnika.

Šipka je na konferenciji za novinare rekao da aktuelni premijer Tihomir Orešković nema legitimitet i da na tim pozicijama mgu biti ili Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović.

Trenutnu parlamentarnu krizu i moguću promenu većine za N1 TV komentarisala je bivša premijerka Jadranka Kosor ocenivši da je reč o „najdramatičnijim trenucima ove vlade“.

„Situacija je nepodnošljiva i ocekujem da se premijer obrati javnosti. Pretpostavljam da oseća odgovornost prema državi“, rekla je Kosor upozorivši da ako većina u Saboru ne podržava premijera mora se pokrenuti postupak iskazivanja nepoverenja prmijeru.

S druge strane, zastupnici Mosta su najave Šipke o prekomponovanju saborske većine komentarisali rečima da je to gubljenje vremena, te da je saborska većina stabilna.

„Mi sigurno nećemo dopustiti bilo kakva prekomponovanja većine koja će voditi Milan Bandić“, rekao je HSLS-ov zastupnik Dario Hrebak i dodao da sa liderom HDZ-a Tomislavom Karamarkom nije razgovarao.

To je pitanje koje će morati da se dogovara na nivou svih strnaka, rekao je Hrebak, koji tvrdi da su odnosi unutar Domoljubne koalicije dobri, te da HSLS ima dobru komunikaciju s Mostom.

Bandić je, međutim, prekomponovanje unutar vladajuće koalicije najavio pre mesec dana.

“Kad najavim nešto obično to i realizujem”, rekao je Bandić novinarima ustvrdivši tada da je o tome razgovarao sa Karamarkom.

Bandić je formalno ima četiri saborska zastupnika, dva mandata osvojio je na izborima, a klub je uspeo oformiti zahvaljujući zastupnicima iz manjinskih zajednica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.