„Dan“: Na meti klanova luke, brodovi i avioni

PODGORICA – Globalizacija je uticala i na određene aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa čiji je cilj da na što brži način dođu do veće količine novca, pa je tako došlo i do velikih mogućnosti i nelegalnog tržišta za krijumčarenja širom sveta.

Glavna „roba“ kriminalnih grupa, zbog koje je i nastao rat između kotorskih klanova „škaljaraca” i „kavčana”, jeste kokain, a lučki gradovi glavna su njihova meta, jer im je morski put najprofitabilniji i najprilagodljiviji za krijumčarenje droge, prenosi portal RTCG pisanje Dana.

U tome glavnu ulogu imaju njihove veze i njihovi saradnici kao što su, u nekim slučajevima, članovi posade brodova.

Kako je navedeno u izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala pod nazivom „Globalna nezakonita ekonomija”, vazdušna, pomorska i kopnena putovanja, kao i trgovina, posebno su ranjive i na udaru kriminalnih organizacija.

Rast trgovine upotrebom brodskih kontejnera, na primer, pomogao je ilegalno kretanje robe.

“Do 2019. godine bilo je oko 811 miliona kontejnera širom sveta. Sam obim trgovine izuzetno otežava nadzor: više od 90 odsto svetske trgovine ide preko kontejnera, a kontroliše se samo oko dva odsto”, navedeno je u izveštaju.

Broj komercijalnih avio-kompanija i letova takođe je doživeo rast.

“Do 2018. godine Internacionala organizacija civilnog vazduhoplovstva saopštila je da ukupan broj putnika koji se prevoze na redovnim linijama porastao na 4,3 milijarde, broj koji je, pre pandemije, trebalo da bude udvostručen na svakih 15 godina”, konstatovano je u izveštaju.

Prema tom dokumentu, putovanja avionom bila su ključni način transporta nezakonite robe, što u većini slučajeva ostaje neotkriveno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.