U trendu

Dan:SDT će saslušati još 23 službenika ANB

PODGORICA – Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saslušaće još 23 službenika Agencije za nacionalnu bezbednost o okolostima nezakonitog prisluškivanja i praćenja pojedinih ličnosti i uništvanja te dokumentacije uoči smene vlasti nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, piše podgorički Dan.

Nakon što su oslobođeni obaveze čuvanja službene tajne, smenjeni načelnici Agencije Danilo Grozdanić i Luka Bulatović saslušani su juče u svojstvu građana.

Oni su, prenosi list, tokom saslušanja tvrdili da nisu radili mimo pravila službe, kako to sumnja njihov novoizabrani direktor Dejan Vukšić.

Grozdanić i Bulatović su na saslušanju pred specijalnim tužiocem Stojankom Radović negirali da su u tajnoj službi mimo zakonskih ovlašćenja pratili i prisluškivali građane, a potom spaljivali dokumenta o tome.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nisu saopštili ništa o ovom predmetu u cilju zaštite interesa krivičnog postupka.

Jučerašnja saslušanja samo su početna utvrđivanja da li su osnovane sumnje direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Dejana Vukšića da je u ranijem periodu u tajnoj policiji bilo zloupotrebe službenog položaja.

Vukšić je prijavu podneo prošle nedelje.

Svedok navodnih zloupotreba je jedan službenik ANB-a čije je ime poznato redakciji Dana.

Taj svedok je, navodi se, Vukšiću dao podatke o spaljivanju dokumentacije u posedu Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Pozivajući se na svoja saznanja, Dan piše da što se tiče saslušanja koja tek predstoje, reč je o svim načelnicima sektora tajne službe, a u pitanju su Mirko Milović, Miloš Vujisić, Snežana Zarubica, Sandra Samarcić, Dejan Tomović, Bojan Vukčević i Ilija Živanović.

Osim njih, na listi SDT-a našla su se imena još desetak službenika tajne službe koji bi mogli imati veze sa tajnim praćenjem i prisluškivanjem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.