U trendu

Darmanović: Bez EU i NATO nema uspešne price na Z.Balkanu

BLED – Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović ocenio je da će Zapadni Balkan biti uspešna priča samo ako sve zemlje regiona postanu deo Evropske unije i NATO-a.

Darmanović je na panelu ministara spoljnih poslova na Strateškom forumu na Bledu rekao da mu nije jasno zašto Severna Makedonija i Albanija još nisu dobile datum za pregovore sa EU.

“Šta još Severna Makedonija može da učini. Promenili su ime države i sve su rizikovali. Koja je još zemlja promenila ime i uspela politički da preživi. (Bivši grčki premijer Aleksis) Cipras je već platio cenu. Verovatno nije dao poslednju reč u politici, ali je sada platio cenu, dok su vlasti u Skoplju učinile mnoge kompromise”, objašnjava Darmanović.

Prema njegovim rečima, zemlje na Zapadnom Balkanu nisu skandinavske demokratije, ali smatra da rade na unapređenju.

“Albanija je počela ozbiljan proces u pravosuđu. Možda to nije dovoljno ali to je ozbiljan korak. Mi verujemo da Severnoj Makedoniji i Albaniji treba da se da šansa u oktobru. Ja nisam njihov advokat, ali želim da svi idemo napred”, navodi Darmanović.

Komentarišući crnogorski put ka EU Darmanović je rekao da je njegova zemlja imala brojne uspone i padove, ali da se ovoj godini prvu put dogodilo da ne otvore ni jedno pregovaračno poglavlje sa EU, dok je, kako je rekao, Srbija otvorila jedno umesto planiranih dva.

“Mi želimo da završimo posao i da konačno postanemo deo Evrope”, smatra Darmanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.