U trendu

Darmanović: Postoji prostor za dijalog sa SPC

PODGORICA – Postoji prostor za dijalog između države i Srpske pravoslavne crkve ocenio je crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, naglašavajuci da je najvažnije sačuvati mir i stabilnost u Crnoj Gori.

On je u intervjuu agenciji MINA naglasio da nema bojazni da će biti bilo kakvog ataka na pravo svojine i dodao da je, kako je rekao, propaganda iz raznih političkih struktura u Srbiji „u velikoj meri doprinela destabilizaciji situacije“.

Darmanović je istakao da Crna Gora nastoji da vodi politiku koja će doprineti stabilnosti regiona i da su dobrosusedski odnosi jedan od tri stuba njene spoljne politike.

„To se, naravno, odnosi i na Srbiju, koja je naš sused i značajan partner. Medutim, ovo što se dešavalo povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti nikako ne ide u prilog dobrim odnosima, a u najmanju ruku značajno otežava situaciju“, ocenio je Darmanović.

Kako je naveo, sve što se povodom toga dešavalo je jedan vid značajnog mešanja u unutrašnje stvari jedne suverene zemlje, članice NATO-a i ozbiljnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i ne ide u prilog dobrosusjedskim odnosima i stabilnosti regiona.

Darmanović je kazao da su prve izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića bile ohrabrujuće, ali da je potom usledila „neviđena propaganda iz raznih delova srpske političke strukture“.

„Propaganda je verovatno dostigla vrhunac još od vremena Miloševićevih ratova i referenduma 2006.“, kazao je Darmanović.

On je ocenio da je „naročito problematično“ što su se u to uključivali najviši državni funkcioneri Srbije koji bi trebalo da daju doprinos dobrosusjedskim odnosima i stabilnosti regiona, a ne da raspiruju nacionalisticke strasti.

„Pokušano je paljenje crnogorske zastave na našoj Ambasadi, a reakcija državnih organa Srbije na to bila je vrlo mlaka, da ne kažem neadekvatna“, rekao je Darmanović.

On je rekao da se nada da postoji dosta prostora da se odnosi dve države vrate u normalne okvire, pre svega saradnji na planu evropskih integracija i u mnogim regionalnim inicijativama.

„Potrebno je da nastavimo sa intenzivnim ekonomskim odnosima, a da ovo što je raspirilo mnoge strasti i izazvalo loše događaje ostavimo po strani“, dodao je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije je naveo da Zakon o slobodi veroispovesti ne dovodi u pitanje ničije pravo na imovinu.

„Nema revolucionarnog oduzimanja svojine ni od koga. Zakon je regulisao da se ono što je kulturno blago Crne Gore vrati u državne ruke, a upotreba te svojine nije dovedena u pitanje. I niko ne dovodi u pitanje ko će biti korisnik. Neće država da gradi škole i bolnice umesto crkava, one ostaju tamo gde su bile, da služe onima koji su vernici, verskim zajednicama, i nema nikakve bojazni ni od kakvog oduzimanja svojine“, kazao je Darmanović.

On je istakao da postoji prostor za dijalog izmedu države i SPC oko temeljnog ugovora ili drugih mogućnosti kojima se može obezbediti međusobno poverenje“, kazao je Darmanović.

Na pitanje kako komentariše izjavu srpskog ministra Ivice Dačića u vezi sa statusom Crnogoraca u Srbiji, Darmanović je kazao da je ta izjava suprotna Ustavu Srbije i međunarodnom pravu.

„Dačić je iskusan politicar, dugogodišnji ministar spoljnih poslova i obrazovan čovek i dobro zna šta je izgovorio. Verujem da, kada se strasti malo stišaju, neće biti ponosan na tu svoju izjavu“, zaključio je Darmanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.