U trendu

Decu u Hrvatskoj pitali: “Da li biste sedeli pored Srbina, monaha ili prostitutke”

Nastavnica veronauke jedne osnovne škole kod Rijeke deci je podelila listiće na kojima bi trebali da kažu zašto žele i zašto ne žele u vozu da sede pored starijeg monaha sa Biblijom u rukama, homoseksualca, srpskog vojnika iz Bosne ili prostitutke iz Berlina.

Zadatak problematizuje i “afričku ženu koja prodaje proizvode od kože”, spominje se “Rom koji je tek izašao iz zatvora”, zatim “Indijka sa jednogodišnjim detetom”, kao i “hrvatski tajkun”.

Među ponuđenima su i lekar specijalista za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od side.

Pitanje upućeno osmacima glasi ovako:

“Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb – Indija. Put će trajati nedelju dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ spisak osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće”, počinje zadatak učiteljice koja traži od dece da navedu tri osobe s kojima bi hteli da putuju i tri osobe sa kojima nikako ne bi želeli da putuju.

Škola će obavestiti Ministarstvo

Sandra Krpan, direktorka OŠ Milan Brozović Kastav odakle je listić potekao, upoznata je s nastavnim sadržajem koji se širi putem društvenih mreža:

“Nastavnica veronauke jeste dala nastavni listić učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano izjašnjavanje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalni pedagog jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako učiteljica navodi da je nastavni listić upotrebila kako bi učenike naučila da ne trebaju imati predrasude prema ljudima”, poručuje direktorka škole iz Kastava, prenosi Index.hr.

Dodaje da se njena ustanova apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

“Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavestiti Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju i postupiti u skladu sa pravilnicima i zakonom”, poručuje Krpan.

Slične zadatke finansira EU

Ovakve se vežbe rade i inače.

Neki od gore navedenih likova poput srpskog vojnika iz Bosne i prostitutke iz Berlina nalaze se u listiću koji objavljuje “Praktis”, program finansira od strane Evropske unije sa ciljem sprečavanja radikalizacije kroz podsticanje kritičkog razmišljanja.

“Praktis je osnovan kroz Erasmus+ program, a ovaj zadatak zove se “Euro-rejl a la karte”.

Radi se o vežbi koja budi predrasude i stereotipe koji se odnose na manjine, kako bi ih osvestila.

“Cilj je probuditi te predrasude kod učenika nakon čega će oni izneti svoje viđenje”, navodi se u opisu vežbe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)