U trendu

Demonstracije u Skoplju protiv jednopartijskih izbora

Učesnici „Šarene revolucije“ u utorak uveče su u Skoplju bojom gadjali zgradu Sobranja Makedonije i zahtevali odlaganje, kako su istakli, jednopartijskih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 5. jun.

Gradjani su negodovali zbog toga što makedonske vlasti ne odustaju od namere da 5. juna organizuju vanredne parlamentarne izbore na kojima će jedini učesnik biti vladajuća stranka VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

„Izbore bez izbora nećemo dozvoliti“, jedan je od slogana na demonstracijma popularno nazvanim „Šarena revolucija“, koje organizuje gradjanski pokret „Protestujem“.

Demonstranti su ispred Sobranja Makedonije ponovili zahtev da predsednik parlamenta sazove sednicu na kojoj bi bili odloženi izbori 5. juna na kojima učestvuje jedino VMRO DPMNE zbog opšteg bojkota u kojem učestvuju tri stranke potpisnice Dogovora iz Pržina, opozicioni SDSM i albanske stranke DUI I DPA.

Učesnici „Šarene revolucije“ su iz improvizovanog katapulta gadjali balonima sa bojom zgradu parlamenta, jer im bliži prilaz sprečavaju policajci i metalne ograde koje su postavljene oko zgrade. Svaki pogodak Sobranja bojom bio je propraćen ovacijama. Demonstranti su ponovi obojili Portu Makedonija (trijumfalnu kapiju), koju su prethodnih dana čistili i simpatizeri VMRO DPMNE.

Kao i prethodnih dana, protest gradjana koji su nezadovoljni desetogodišnjom vladavinom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog počeo je ispred Specijalnog tužilaštva koje se bavi aferom o prisluškivanim razgovorima, u znak podrške toj instituciji.

Posle protesta, ispred parlamenta demonstranti su došli pred zgradu Vlade Makedonije, gde su izrazili negodovanje vladavinom VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

„Zbogom Nikola“, „Zatvor ti ne gine, Nikola“, neke su od parola koje su izvikivali gradjani.

Pred sedištem vlade emitovane su neke od takozvanih „bombi“  –  prisluškivanih razgovora koje je prošle godine objavio lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev, u kojima se, kako je tada rekao, čuju glasovi vladajućih funkcionera kako se dogovaraju o kriminalnim poslovima.

Demonstranti u organizaciji gradjanskog pokreta „Protestujem“ traže ostavku predsednika Djordja Ivanova, odlaganje izbora zakazanih za 5. jun, jer smatraju da za njih ne postoje uslovi, zatim da vlada podnese ostavku i da se umesto nje formira ekspertska koja će pripremiti fer i kredibilne izbore. Jedan od zahteva je i da nevladine organizacije budu uključene u pregovore o političkom rešavanju krize.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.