U trendu

Demonstranti protiv 'zaključavanja' se sukobili s policijom u Solunu

Demonstracije su u petak uveče bile u Solunu protiv nove mere „zaključavanja“ Grčke što bi trebalo da počne da važi od subote ujutro radi suzbijanja galopirajućeg širenja epidemije.

Demonstranti su bacali flaše i kamenje na policajce i povredili dvojicu, a policija je odgovorila suzavcem i hapšenjem i rasterala ih, preneli su grčki mediji.

Svega oko 150 demonstranata koji su se okupili na osnovu poziva na društvenim mrežama i mahom nisu koristili zaštitne maske, zahtevalo je odustajanje od „zaključavanja“ pre svega u Solunu.

Solun, sa oko milion stanovnika drugi u Grčkoj, posle Atine gde ih je 3,8 miliona, mesto je naglog povećavanja broja slučajeva zaraze poslednjih nedelja. U petak su u tom gradu bila 683 od 2.448 zabeleženih slučajeva u čitavoj Grčkoj.

Zbog velikog broja slučajeva, Solunu je početkom novembra stavljen u „lokalnu blokadu“, a u sredu je grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio da će od subote ujutro čitava zemlja biti po drugi put „zaključana“, do 30. novembra.

Po stručnjacima za zarazne bolesti, to je jedini način da se efikasno zaustavi širenje virusa, jer je Grčka ušla u vrlo nesigurnu situaciju, a slučajevi rastu uprkos ranijim strogim antivirusnim merama.

„Zaključavanje“ će biti slično kao proletos, kada su stanovnici morali da vlastima najave izlazak iz kuća SMS-porukom ili da imaju zvanično odobrenje za izlazak napolje. Grci će i ovog puta moći iz kuća samo uz SMS-odobrenje, ako imaju posebne razloge – kupovina hrane i lekova, lečenje, ili pružanja pomoći nekoj osobi o čemu moraju podneti detaljne podatke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar