U trendu

Dendias: Snažna podrška Severnoj Makedoniji na putu ka EU

SKOPLJE – Grčka pruža potpunu i snažnu podršku pridruživanju Severne Makedonije EU, zalaže se za sveobuhvatno sprovođenje Prespanskog sporazuma i jačanje bilateralne saradnje, izjavio je danas u Skoplju šef grčke diplomatije Nikos Dendias.

„Radostan sam što sam ovde, u prvoj poseti susednoj Severnoj Makedoniji, koja će uskoro postati partner Grčkoj u NATO i kandidat za EU. Siguran sam da će uskoro započeti i pristupni pregovori. Imate potpunu podršku Grčke“, rekao je Dendias na zajedničkoj konferenciji za medije sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

On je ocenio da postoji dramatično poboljšanje bilateralne saradnje, koja se i dalje razvija u ekonomiji, vojnoj saradnji, investicijama i infrastrukturi.

Bilateralni odnosi prevazilaze Prespanski sporazum, kaže Dendias i navodi da ima napretka u njegovom sprovođenju, ali i kašnjenja u nekim segmentima koje bi trebalo popraviti.

„Grčka podržava ulazak Severne Makedonije i drugih zemalja na Zapadnom Balkanu u EU. To je zajednički cilj. Početak pregovora će biti značajan korak i to je za Grčku bitan cilj. Razumemo razočaranje zbog odlaganja, ali treba da gledamo napred. Bitno je da se sprovode evropske vrednosti, a mi nudimo sveobuhvatnu saradnju“, zaključio je Dendias.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.