U trendu

Dendias sutra u Skoplju, saradnja obe zemlje u fokusu

SKOPLJE – Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias rekao je da Grčka radi na preduzimanju konkretnih inicijativa s ciljem da EU otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom, prenosi TV Sitel.

On je u eksluzivnoj izjavi za MIA uoči sutrašnje posete Skoplju izrazio snažnu podršku Grčke evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

„Naša podrška za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom je pružena. Radimo na tome i preduzimamo konkretne inicijative u konsultacijama sa svim našim partnerima u EU s ciljem da se što pre donese pozitivna odluka. Svakako to ne znači da Skoplje treba da umanji intenzitet napora za usaglašavanje sa evropskim standardima“, rekao je Dendias.

Komentarišući sutrašnju posetu Severnoj Makedoniji Dendias je rekao da dolazi u susednu zemlju koja će uskoro biti saveznik Grčke u NATO i u zemlji za koju očekuje da bude partner Grčkoj i u Evropskoj uniji u ne tako dalekoj budućnosti.

„Nadam se konstruktivnim susretima tokom moje posete koje će biti u korist za obe susedne zemlje i rezultate vidljive za građane“, istakao je Dendias.

Kada je reč o Prespanskom sporazumu, šef grčke diplomatije je poručio da je to obavezujući sporazum za obe zemlje i dodao da će njegovo sprovođenje u celosti značiti dodatni podstrek za veći razvoj i prosperitet oba naroda.

„Poštovanje Prespanskog sporazuma je preduslov za nesmetan evropski tok Severne Makedonije i zbog toga treba da se dosledno i sprovodi. To znači napuštanje provokacija iz prošlosti, konsolidaciju dobrosusedskih odnosa i uzajamno poštovanje“, objašnjava Dendias.

U okvirima oficijalne posete Severnoj Makedoniji, Dendias će se susresti sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Nikolom Dimitrovim, predsednikom Stevom Pendarovskim i premijerom Zoranom Zaevim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.