U trendu

Deset dekana i profesora visokoškolskih ustanova u BiH uhapšeno zbog prodavanja lažnh diploma

U policijskoj akciji „Klaster“ danas je uhapšeno deset osumnjičenih da su nezakonito prodavali fakultetske diplome i oduzeta je veća količinu novca, potvrdila je državna policijska sllušba  BIH Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Akcija je sprovedena na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

Po pisanju sarajevskog Avaza, privedeni su dekani i profesori visokoškolskih ustanova – Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić i Ljubiša Todorović.

SIPA je navela da će svi uhapšeni danas biti sprovedeni na ispitivanje i kriminalističku obradu, posle čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost Tužilašva Bosne i Hercegovine.

„Prilikom pretresa do sada su oduzeti 165.000 maraka (oko 84,6 hiljada evra), poslovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična dela“, istakli su iz SIPA.

Uhapšeni se terete za krivična dela organizovani kriminal, nedopuštena trgovina, pranje novca, za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

U tekstu Avaza se navodi da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dve godine na istrazi.

„Sve su snimili i dokumentovali. Radi se o više od pedeset lažnih diploma koje su izdali“, naveo je Avaz.

Lažne diplome su, kako piše, dobila i tri prikrivena istražitelja koja su s lažnim identitetima upisali fakultete i razotkrila organizaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar