U trendu

Detalji tragedije: Kako se osmoro mladih ugušilo otrovnim gasom iz agregata

U gradskoj mrtvačnici u Mostaru danas će početi obdukcija tela tragično stradalih osam devojaka i mladića iz Posušja, koji su pronađeni mrtvi na novogodišnje jutro u vikendici u mestu Tribistovo kod Posušja.

Za početak obdukcija, kako navodi Dnevni avaz, čekaju se rezultati testova na korona virus.

Od svih preminulih su odmah nakon uviđaja uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslati na analizu koja će, uz obdukcijski nalaz, na kraju i rasvetliti ovu nezapamćenu tragediju i otkriti tačan uzrok smrti.

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona i u Tužilaštvu ZHK kazali su da, za sada, prenosi portal Indeks, sve ukazuje na to da je smrt nastupila usled ispuštanja otrovnih gasova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Agregat pomoću kojeg su se grejali nalazio se u prostoriji sa severne strane vikendice, u ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio tačno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili devojke i mladići.

Tokom uviđaja utvrđeno je da je taj prozor bio otvoren napola pa su, najverovatnije, na taj način izduvni gasovi, konkretno ugljen-monoksid, ugušili osmoro mladih.

Iz policije je rečeno da gasni top koji se koristi za zagrevanje nije pronađen uz agregat, kako se to iznosilo u medijima.

Josip Aničić, tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, za Radio Sarajevo rekao je još neke dodatne informacije.

„Od kolege koji je radio uviđaj sam saznao da je, neslužbeno, utvrđeno da je agregat iz kojeg je i iscurio smrtonosni ugljen-monoksid, uzrok osmoro mladih u novogodišnjoj noći,” rekao je Aničić.

On kaže da se agregat nalazio u jednoj manjoj prostoriji nalik na ostavu.

„Kako mi je kolega rekao, ta ostava u kojoj je bio agregat prozorčićem je bila povezana s većom prostorijom u kojoj su se mladi nalazili, i u kojoj je došlo do tragedije“, dodao je Aničić.

Osmoro mladića i devojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno sa još šest prijatelja, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susednu vikendicu na spavanje. Jedan od mladića iz susedne vikendice je juče ujutro u 10 sati vratio do njih i pronašao preminule.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.