U trendu

Dikaprio pohvalio očuvanje reke Neretvice u BiH

SARAJEVO – Glumac Leonardo Dikaprio je na svom Instagram profilu ponovo pokazao da pomno prati borbu za reke u Bosni i Hercegovini, a ovaj put je pohvalio uspeh građana u sprečavanju gradnje dve male hidroelektrane na Neretvici, preneo je sarajevski portal Klix.

On je, kako se navodi, ove dobre vesti za reke Bosne i Hercegovine podelio sa svojim pratiocima i poručio da je Ministarstvo prostornog uređenja otkazalo građevinske dozvole za dva mala hidroenergetska projekta na, kako je napisao, „prekrasnoj reci Neretvici“.

„Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije ‘Pusti me da tečem’ i ‘Zeleni Neretva’, koje zastupa pravni tim u Arhaus centru, organizovali su pravni izazov i proteste zbog ova dva projekta. Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužilaštva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv javnih službenika koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konsultovanja javnosti“, napisao je Dikraprio.

Naveo je da se mesne zajednice na Neretvici žestoko protive bilo kakvim građevinskim projektima na njihovoj reci.

„Optužbe su još u toku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da poštuju vladavinu zakona“, napisao je Dikaprio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.