U trendu

Diplomatska protestna nota Ambasadi Srbije u Zagrebu zbog spomen-ploče komandatu napada na Vukovar

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji protest zbog otkrivanja spomen ploče u Novom Sadu Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar.

„Protestnom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno izrazila očekivanje od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina, čime se dodatno vredjaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku“, navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da je Republika Srbija „ponovo pozvana da se usmeri na proces suočavanja sa sopstvenom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošlog veka“.

„Ovim protestom Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je iznova ukazalo na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i bivše JNA na Republiku Hrvatsku, izgradjuje dobrosusedske odnose“, zaključuje se u saopštenju.

Vojska Srbije je u saopštenju povodom Dana Prve brigade Kopnene vojske, za danas najavila otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska, u centru Novog Sada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.