U trendu

Direktor Službe za zajedničke poslove BiH Dragan Šojić optužen za korupciju

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu za korupciju protiv direktora Službe za zajedničke poslove BiH Dragana Šojića, tereteći ga da je budžetu BiH naneo štetu od oko 21,5 hiljada evra.

Šojić se tereti da je u periodu od 2018. do 2022. zloupotrebio službeni položaj da bi sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, čime je naneo štetu budžetskim sredstvima i resursima institucije kojom je rukovodio, saopšteno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je Šojić zloupotrebljavao službena vozila institucija BiH da bi više puta privatno putovao u inostranstvo, u Srbiju i Crnu Goru, bez službenih naloga i potrebne procedure za korišćenje službenih vozila.

Navodi se i da je na putne naloge unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mestu, kada nije boravio na poslu, kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

„Optuženi se tereti da je, kao službena osoba u institucijama BiH, iskoristio i prekoračio službena ovlaštenja i nezakonitim postupanjem, na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila, pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM (oko 21.500 evra), za koliko je oštetio budžet BiH“, naglasili su iz Tužilaštva.

Optužnica je prosledjena na potvrdjivanje Sudu BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.