Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu

Glavni direktor Svetskog jevrejskog kongresa za Izrael Lorenco Vajnbaum izrazio je u Zagrebu uznemirenost posetom Spomen području Jasenovac i rekao da je to primer zamagljivanja istorije holokausta koji je prisutan u nizu zemalja istočne Evrope.  

„To je jedna od najgorih izložbi koju sam video, ne znam šta bih rekao“, rekao je Vajnbaum na tribini o edukaciji o holokaustu u Hrvatskoj, održanoj sinoć u jevrejskoj opštini Zagreb povodom Medjunarodnog dana sećanja na holokaust, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, postavka u Jasenovcu loše je koncipirana i tehnički loša, a kako je dodao, morao je i da klekne da bi video neke delove zbirke.

Vajnbaum je pozvao hrvatske vlasti da podrže osnivanje mešovitog odbora u kojem bi, pored naučnika iz Hrvatske, bili i stručnjaci iz zemalja koje su taj problem uspešno rešile, poput Norveške i Nemačke. Taj odbor bi dao odgovor na pitanja holokausta u Hrvatskoj i pomagao u njegovoj javnoj prezentaciji, naveo je on.

On je ocenio da od interpretacije istorije zavisi naš stav o sadašnjosti i budućnosti, o čemu nažalost, govore negativna kretanja u Poljskoj, Rumuniji, Madjarskoj i baltičkim državama.

Kako je naveo, problem nije u istoričarima, jer „on dolazi s vrha“. Nije u pitanju neznanje nego negacija i zamagljivanje, a potrebno je zrelo društvo koje neće prebacivati odgovornost na druge, i njih optuživati, nego preuzeti odgovornost.

U Hrvatskoj je ubijeno više od 30.000 Jevreja i to je realnost, ali mnogi „ludaci“ ne žele da bude tako. U Poljskoj je jevrejska zajednica potpuno iskorenjena, a činila je 10 odsto stanovništva, rekao je Vajnbaum.

„Zdravlje tih društava, pa i Hrvatskog, zavisi od odnosa prema Holokaustu. Ako Jevreji podsećaju da ih poštuju i da se sećaju njihovih stradanja, to je lakmus papir za zdravlje društva“, rekao je on.

Vajnbaum je dodao da ako predstavnici Jevreja ne žele da budu prisutni na državnoj komemoraciji o Holokaustu, to treba da bude važan znak za društvo.

Dodao je da je protivnik kolektivnih krivica i ne misli da je narod kriv, ali smatra da svaki narod mora biti u stanju da prenese poruku i seća se onoga što se dogodilo.

On je izrazio očekivanja da će Hrvatska smoći snage da se suoči s preuzimanjem odgovornosti za zločine koji su počinjeni u NDH i da će se suprotstaviti glorifikaciji onih koji su ubijali.

Ipak, ostavio je otvoreno koliko je moguće, jer kako je rekao, zna da političari imaju izazov da donose odluke koje im neće doneti glasove, ali i da civilno društvo i mediji nisu toliko snažni da sami iznesu taj problem.

Predsednik Jevrejske zajednice Zagreb Ognjen Kraus smatra da se ključni problem nalazi u politici i dodao da u sredu tokom posete Jasenovcu niko iz Ministarstva kulture nije bio prisutan. Takodje, kako je dodao, kada se u Hrvatskoj govori o Holokaustu, nikad se ne navode primeri iz Hrvatske nego iz Aušvica.

Državna komisija za utvrdjivanja žrtava iz 1999. zaključila je da je u Hrvatskoj stradalo 240 Jevreja i oko 700 Srba. Predsednik Komisije Vice Vukojević potom je izabran za sudiju Ustavnog suda, kazao je Kraus i dodao da ljudi iz vlasti uporedjuju žrtve Blajburga i Jasenovca, što je neprihvatljivo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.