U trendu

Đakić pušten na slobodu: „Ne bi se digla prašina da je tu fotografiju objavio neko drugi“

Ivan Đakić, bivši HDZ-ovac koji se tereti za govor mržnje i poziv na nasilništvo nad Srbima, tvrdi da ovakva prašina u javnosti ne bi bila podignuta da je neko drugi to učinio.

Sin HDZ-ovog poslanika u hrvatskom parlamentu, Josipa Đakića, koji je na pravoslavni Božić na fejsbuku objavio skandaloznu fotografiju ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu Srbina, priveden je u utorak, a juče pušten na slobodu uz mere opreza redovnog javljanja policiji.

Do njegovog privođenja je došlo nakon što je lider SDS S-a Milorad Pupovac na vanrednoj konferenciji za novinare povodom Đakićevog posta ne fejsbuku rekao da je takvih slučajeva u poslednje vreme bilo previse, ali da ne ocekuje da će nadlezni da reaguju, jer do sada nijedan takav slučaj nije bio adekvatno sankcionisan.

„Meni je žao da se to dogodilo, ali svi greše. Da nisam to ja objavio, da je neko drugi objavio, ne biste vi ni digli prašinu, tako da eto“, rekao je Đakić novinarima posle puštanja iz pritvora, preno je Index.hr.

On je rekao i da su mu određene mere javljanja u Virovitici idućih 15 dana.

Županijski sud u Bjelovaru odlučio je da ne odredi pritvor Ivanu Đakiću.

Kako je preneo portal Index, Đakić je pušten uz mere opreza redovnog javljanja policiji.

Sud u Bjelovaru je na ročištu odlučivao o predlogu virovitičkog Opštinskog državnog tužilaštva za određivanje jednomesečnog pritvora Đakiću (22), zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dela javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Hrvatski sajt index.hr prenosi da je njegovu glavnu fotografiju na profilu na Fejsbuku, na kojoj su dva skupocena automobila, komentarisao izvesni Ivan iz Splita koji mu se predstavio kao kolega iz HDZ.

„Nisi ti za Audia ti si tikva za Merđu. Pož od Brata iz HDZ-a Split. Dobro si Srbadiji čestita ko ih j…“, napisao je Ivan iz Splita.

Navodi se da mu je na to mlađi Đakić odgovorio sa „Pozdrav brate, živio!“ i da je potvrdio da se slaže s tezom o tome da je „dobro Srbadiji čestita“, imenjaku iz Splita i lajkovao komentar.

Inače, Đakićev post na fejsbuku osudila je hrvatska vlada, premijer Andrej Plenković lično, HDZ sa partnerima i mnogi drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.