U trendu

Djukanović: Balkan je još nedovršen posao

Crnogorski premijer Milo Djukanović ocenio je danas da je „potpuna integracija“ Balkana u evropske i evroatlantske strukture uslov stabilnosti tog regiona i Evrope.

„Balkan je i dalje nedovršen posao“, rekao je Djukanović u Budvi na otvaranju foruma „To be Security“ (2BS) posvećen bezbednosnim temama.

Skup se ove godine bavi raznim temama, od pitanja budućnosti NATO do izbora u SAD i borbe protiv Islamske države.

Predvidjeno je da u subotu govore predsednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije Filip Vujanović, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor.

Djukanović je rekao da svaka alternativa integraciji Balkan vraća u prošlost i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koji su napravljeni u regionu.

„Da bez stabilnog Balkana nema ni stabilne Evrope pokazalo se i u kontekstu izbegličke krize i zapadnobalkanske rute koja nas je sve podsetila da zemlje regiona imaju strateški važnu geopolitičku poziciju kao čuvari spoljnih granica Evropske unije“, kazao je Djukanović.

On je ocenio da je Crna Gora deo ukupnih napora regiona da se suprotstavi terorizmu.

Djukanović je izrazio uverenje da će Crna Gora 2017. godine u ovo doba godine biti članica NATO.

Na bezbednosnom skupu u Budvi, kako je najavljeno, govoriće zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.