U trendu

Djukanović i Abazović u Potočarima, Bečić se obraća putem video veze

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović prisustvovaće današnjoj komemoraciji u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari povodom 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima, saopštio je njegov kabinet.

Uz Djukanovića, komemoraciji će prisustvovati i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar spoljnih poslova Djordje Radulović, dok će se predsednik Skupštine Aleksa Bečić obratiti putem video linka.

Skupština Crne Gore je 2009. godine deklaracijom osudila zločin u Srebrenici, a u junu ove godine je usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Rezolucijom Skupština Crne Gore najoštrije osudjuje genocid u Srebrenici, potvrdjuje da se genocid dogodio i da je ubijeno više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti i naglašava potrebu da 11. jul bude ustanovljen kao dan sećanja na žrtve Srebrenice.

Podgorička nevladina organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je Vladu i Skupštinu Crne Gore da 11. jul proglase danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

„Samo nedvosmislenim suočavanjem sa prošlošću i gledanjem istini u oči možemo učiniti da žrtve genocida u Srebrenici i svih drugih zločina dobiju poštovanje koje zaslužuju, a da budući naraštaji budu poštedjeni novih stradanja“, navela je HRA.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas će biti obeležena 26. godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine, snage predvodjene komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem ubile su oko 8.000 ljudi, uglavnom muškaraca i dečaka. U isto vreme iz Srebrenice je u dva dana deportovano oko 30.000 žena i dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.