U trendu

Djukanović: Pokušaj otcepljenja Republike Srpske vodio bi ratu, da se zaustave Dodik i Vučić

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je gostujući na Face TV iz Sarajeva kako bi pokušaj otcepljenja Republike Srpske od BiH vodio ratu, te je pozvao medjunarodnu zajednicu da reaguje i spreči inicijative srpskih čelnika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Djukanović je, komentarišući razvoj stanja nakon protivljenja odluci Ustavnog suda BiH, rekao da srpska strana u BiH nastoji krizama pokazati da je BiH nefunkcionalna država.

„Pokušavaju da drže tu nefunkcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefunkcionalnost, sada je došlo vreme za referendum! RS je entitet u državi BiH. Svako pristajanje na cepanje BiH vraća nas u rat“, rekao je Djukanović, prenosi agencija Hina.

On je pri tome dodao kako je medjunarodna zajednica odgovorna za BiH te da mora sprečiti dalju eskalaciju za što je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Medjunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za BiH. Ako ne reaguje, situacija će eskalirati. Ne smeju zakasniti. Dodik radi ono što on misli da treba biti. Mislim da on sam ovo ‘gura’ više nego Vučić“, ocenio je Djukanović.

Zamerio je Dodiku da je ‘protiv Crne Gore’ aludirajući na izjave kojim je ovaj podržavao proteste srpske nacionalne zajednice i Srpske pravoslavne Crkve koji se protive tamošnjem Zakonu o slobodi veroispovesti.

Djukanović je potvrdio da će doći na obeležavanje 25 godišnjice genocida u Srebrenici ovoga leta, te je pozvao srpske lidere da priznaju činjenicu da se u ovoj enklavi na istoku Bosne dogodio genocid nad Bošnjacima u leto 1995. godine.

„Mi smo to napravili. Nemaju hrabrost i nisu spremni reći da je bio genocid. Trebaju reći da je to bila greška koja se nikada više neće ponoviti i da zaustave velikosrpski projekt“, rekao je Milo Djukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)