U trendu

Djukanović: Sa Medenicom sam prijatelj, svakome omogućiti pravo na dostojanstvenu odbranu

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je povodom hapšenja bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da se mora dozvoliti da nadležni rade svoj posao, ali i svakome omogućiti pravo na dostojanstvenu odbranu, kao i da je sa njom dugogodišnji prijatelj.

„Dozvolimo da nadležni rade svoj posao i poklonimo im poverenje. Stranka u postupku mora imati pravo na dostojanstvenu odbranu. To je bitna karakteristika pravne države. Moramo izbeći da ljude kroz medijski spektakl hapšenja hendikepiramo u odbrani“, rekao je Djukanović na predavanju na Pravnom fakultetu na temu „Crna Gora nakon raspada SFRJ – dostignuća, izazovi i perspektive“.

Odgovarajući na pitanja novinara, Djukanović je rekao da u Crnoj Gori nema izuzetaka, te da su svi ljudi u istom statusu u odnosu na državu i njene institucije.

Upitan da li je lični prijatelj sa Medenicom i da li je sa njom bio u kontaktu proteklih dana, Djukanović je rekao da je sa Medenicom dugogodišnji prijatelj.

„Takodje, sa njom sam intenzivno saradjivao u periodu kada smo oboje obavljali državne funkcije. Ne želim da se upuštam ni u jednu ocenu ni u njenu korist, ni na njenu štetu. Poklonimo poverenje institucijama i sačekajmo da čujemo argumente koji će nam pojasniti o čemu se radi“, rekao je Djukanović.

Odgovarajući na optužbe Demokratskog fronta (DF) da je na čelu kartela u kojem je Vesna Medenica, Djukanović je kazao da za 30 godina nema drugačije ocene političkih konkurenata, nego da je deo kartela koji upravlja svetskim kriminalom.

„Gluposti. To je komentar“, rekao je predsednik Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje Vijesti da li optužbe na račun Medenice i bivšeg direktora ANB Dejana Peruničića ukazuju da je bivša vlast bila kriminalna kao što se percepira u delu javnosti, Đukanović je rekao da čak i da se dokaže da su direktor ANB i Medenica krivi, to ne daje za pravo tvrdnji da je prethodna vlast bila kriminalna.
„Nemojte da doprinosimo toj percepciji. Percepcija je pogrešna. Ako bismo, ne daj Bože da je tako, u vašoj porodici imali nekog ko je prekršio zakon, da li bih ja trebalo da doprinosim percepciji da je vaša porodica prekršila zakon“, kazao je Đukanović.

Bivšoj predsednici Vrhovnog suda Crne Gore Vesni Medenici određeno je tužilačko zadržavanje do 72 sata i ona je sinoć nakon saslušanja zbog zdravstvenog stanja vraćena u Klinički centar Crne Gore.

Medenici, koja je prethodnih 17 godina bila na čelnim funkcijama u crnogorskom pravosudju, na teret se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Bivša predsednica Vrhovnog suda je na saslušanju negirala optužbe, kazao je njen advokat Zdravko Begović.

Medenica je uhapšena u nedelju uveče na aerodromu u Golubovcima, odakle je trebalo da leti za Beograd.

Portal Libertas je objavio da je Medenica nameravala da otputuje u Beograd i da je kupila kartu u jednom pravcu.

Libertas je nedavno objavio i da se njen sin Miloš Medenica (35) bavio krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge, sudeći po podacima koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu.

U presretnutim razgovorima koje je dostavio Europol, čuje se kako Medenica kaže policajcu Darku D. Laloviću (35) da je sa njegovim nezakonitim poslom upoznata njegova majka Vesna Medenica i da od nje može očekivati zaštitu, naveo je Libertas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar