U trendu

Đukanović vratio Skupštini usvojen Zakon o slobodi veroispovesti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje zakone koje je donela Skupština na sednici 29. decembra 2020. godine, a među njima i izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

Razlog za to je, kako navodi, otvoreno pitanje kvoruma na sednici na kojoj su ti zakoni usvojeni, kao i pravno pitanje mandata dva poslanika.

U obrazloženju se navodi da je shodno članu 90 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, propisano da se „kvorum utvrđuje primenom elektronskog sistema za glasanje, na način što je svaki poslanik dužan da se lično identifikuje (prijavi) ubacivanjem identifikacione kartice u poslanički pult na svom sedištu ili na osnovu evidencije generalnog sekretara Skupštine“.

„Stoga je otvoreno pitanje da li je prilikom početka predmetne sednice i usvajanja njenog dnevnog reda postojao kvorum, a samim tim i pitanje demokratskog legitimiteta, kao i usaglašenosti usvojenih zakona sa Ustavom Crne Gore i važećim pravnim propisima“, navodi Đukanović, u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Takođe, Đukanović je ukazao i na otvoreno pravno pitanje konstatovanja prestanka mandata poslaniku Filipu Adžiću i potvrđivanja mandata Suade Zoronjić, s obzirom na većinski donesenu negativnu odluku Državne izborne komisije, kao i na ukupnu parlamentarnu praksu u Crnoj Gori da se mandat člana Parlamenta potvrđuje tek na predlog tog nezavisnog institucionalnog autoriteta.

Saglasno tome, Đukanović je vratio na ponovno odlučivanje Skupštini: Zakon o izmeni Zakona o radu, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica; Zakon o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i nameštenicima; Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama; Zakon o izmenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar