U trendu

Dodik hoće sednicu putem video linka, Džaferović tvrdi da to nije moguće

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne želi da prisustvuje sednicama u zgradi Predsedništva BiH ukoliko u sali ne bude istaknuta zastava Republike Srpske ili izbačena zastava BiH.

„U Federacii BiH nema nijednog obeležja srpskog naroda, ja ne želim da budem diskriminisan u Predsedništvu. Ja hoću da radim ukoliko zastava BiH bude izbačena. Predložiću izmene Poslovnika o radu da se ubaci zastava RS“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da „ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmene Zakona o zastavi“ moguće je postići rešenje.

Dodik je dalje kazao da on i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović potpuno različito tumače Poslovnik o radu Predsedništva BiH.

„Član 1. stav 3. Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta. To što je ta stvar tako visoko u Ustavu istaknuta, dovoljno govori o važnosti onoga o čemu govorim“, kazao je Dodik.

Upitan šta će se dešavati ako se sednice Predsedništva i dalje budu otkazivale, on je kazao da ne želi da radi u uslovima koje mu je neko nametnuo.

„Ja imam pravo da odgodim sednicu, ako ne žele video linkom, šta me briga“, kazao je Dodik.

Još je rekao da će do četvrtka političke stranke pismeno dostaviti ime mandatara.

„Mi imamo naš predlog. To je Zoran Tegeltija. DNS nema svoj predlog i oni će podržati nas“, naglasio je Dodik.

Šefik Džaferović je ranije izjavio da ne pristaje da se sednica Predsedništva BiH održava putem video linka.

Džaferović je takodje istakao da je Predsedništvo BiH državna institucija i da u njemu mora biti zastava BiH.

„Nakon što je Dodik otkazao konsultacije, onda je u pisanoj formi zatražio da mu stranke dostave ime mandatara ako imaju, sutra do 10 sati. To je uradio bez konsultacija sa mnom“, kazao je bošnjački član Predsedništva.

Prema njegovim rečima, treba delovati hladne glave, dodajući da sednica Predsedništva treba da bude održana u ambijentu u kakvom je do sada održavana.

„U sali gde imamo grb i zastavu BiH. Tu se ništa neće i ne može promeniti“, naglasio je Džaferović.

On je dodao da je „povreda zastave i povreda države“, na šta, kako je istakao, nikada neće pristati.

„Jedino parlament može menjati zakone, do tada će se poštovati zakon koji je na snazi. Ovu sednicu je zakazao Dodik i sazvao je ovde u Predsedništvu. U našem poslovniku stoji da kada je član Predsedništva sprečen i ne može da prisustvuje, a stvar je hitna, onda se može putem linka. Ovo nije ta situacija“, naglasio je Džaferović.

Prema njegovim rečima, „nema nikakvog linka, jer su redovne okolnosti i obavezno je fizičko prisustvo“.

Upitan da li će podneti krivičnu prijavu protiv Dodika, Džaferović je kazao da on nije zadužen za podnošenje krivičnih prijava, već da obavlja funkciju člana Predsedništva BiH.

„Ja ovde na to upozoravam i neka svako u ovoj državi radi svoj posao“, zaključio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.