U trendu

Dodik, Komsić i Dzaferović novi clanovi Predsednistva BiH

SARAJEVO – Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, srpski, hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, položili su danas u Sarajeva svecanu zakletvu čime su inaugurisani na novu dužnost.

Inauguraciji Dodik, Komšića i Džaerovića prisustvovao je velik broj predsavnika BiH i međunarodne političke scene, a sam događaj prtio je veliki broj domaćih, regionalnih i svetskih medija.

Svečana ceremonija je održana u zgradi Predsedništva BiH intorniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je sada već bivši predsedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio konstitutivnu sednicu.

Sednici nije prisustvovao sada već bivši član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Zakletva je glasila: „Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana“.

Ovo je, inače, sedmi saziv ove institucije od 1996. godine kada su održani prvi posleratni izbori.

Funkciju predsedavajućeg Presedništva Bosne i Hercegovine prvi će preuzeti Milorad Dodik kao član Predsedništva iz Republike Srpske, preneli su bosanski mediji.

Prvi put juče Dodik je zakletvu položio i u Narodnoj skupštini RS.

Džaferović je na proteklim Opštim izborima u BiH osvojio 212.000 glasova ili 36,6 posto, Komšić 225.500 glasova ili 52,6 posto, dok je Dodik osvojio 368.000 glasova ili 53,8 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar