U trendu

Dodik pisao Gardijanu: Ne podržavamo paravojne formacije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas pismo glavnoj urednici britanskog lista Gardijana Ketrin Viner u kojem je demantovao da zvaničnici RS na bilo koji način podržavaju ili tolerišu paravojne jedinice unutar granica tog entiteta u BiH.

Dodik je upozorio da je reč o „recikliranim pričama koje su štetne po stabilnost u BiH“.

„Članak pod nazivom ‘Obučeni plaćenici iz Rusije podržavaju bosanske srpske separatiste’ objavljen u Gardijanu 12. januara prouzrokovao je značajnu iritaciju u Republici Srpskoj i BiH“, navedeno je u pismu, objavljenom na sajtu predsednika RS.

Prema njegovim rečima, postoji zabrinutost zbog činjenice da su „novine poput čuvenog Gardijana citirale novinski sajt iz Sarajeva (portal Žurnal), bez ozbiljne provere činjenice ili traženja komentara od administracije Republike Srpske“.

„Reciklirana priča rizikuje štetu po stabilnost i bezbednost BiH, posleratne zemlje koja je još u procesu prevazilaženja svoje nedavne prošlosti“, istakao je Dodik u pismu.

On je naveo da je „vredno napomenuti da ministar bezbednosti BiH i član opozicione stranke u Republici Srpskoj Dragan Mektić ne daje nikakve dokaze kao ni dokaze za stavove izražene u samom članku“.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske delovaće odlučno u slučaju da dobije dokaze o paravojnim snagama koje deluju na teritoriji Republike Srpske. Mi smo zabrinuti zbog toga što takvi članci potencijalno preusmeravaju fokus daleko od osnovnih bezbednosnih problema sa kojima se BiH suočava i koje, u našoj perspektivi, sarajevske službe bezbednosti ne adresiraju adekvatno“, istakao je Dodik.

Dodik je u pismu Gardijanu naveo da je reč o prisustvu džihadističkih boraca u BiH, sve većem broj boraca terorističke organizacije Islamska država koji se vraćaju u BiH iz Sirije i drugih ratnih zona na Bliskom istoku i nedozvoljeni tokovi novca koji potencijalno ugrožavaju stabilnost i bezbednost Republike Srpske, BiH i šireg regiona.

Londonski list je, pozivajući se na pisanje portala Žurnal, kao i na podatke obaveštajne agencije u BiH, objavio tekst u kojem je naveo da je organizacija „Srbska čast“ paravojna jedinica, koja se vojno obučava u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

Pripadnici te organizacije prisustvovali su proslavi Dana RS, 9. januara u Banjaluci, a u decembru prošle godine bili su u zgradi Narodne skupštine.

Dodik je uputio poziv glavnoj urednici Gardijana da poseti Banjaluku, saopštio je kabinet predsednika RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar